Публикация

Сърцето не обича горещини

Лятото е в разгара си и горещините продължават да са предизвикателство за всички, но особено тежки са високите температури за хората със сърдечно-съдови заболявания.


Защо сърцето страда в жегите?
Лятото е изпитание за хората с исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и др.

Високите летни температури – над 30 ºС предизвикват разширяване на кръвоносните съдове на кожата. Това е нормален компенсаторен механизъм, който води до по-интензивно кръвообращение в кожата и съответно охлаждане на организма чрез отделената пот. Това често е причина за значителна загуба на течности, което може да доведе до обезводняване, дехидратация на тялото.

Обилното изпотяване увеличава вискозитета на кръвта. А вискозната, сгъстена кръв много по-трудно се движи през кръвоносните съдове, натоварва сърцето допълнително, тъй като от него се изисква повече сила и мощ, за да изпомпва кръвта и да я придвижва към другите части на тялото. Затова хората със сърдечна недостатъчност се чувстват отпаднали, уморени, нямат сила за извършване на ежедневните си дейности.

Още по-неприятно става и ако се появят ритъмни нарушения – най-често в жегата се проявява тахикардията – учестеният сърдечен ритъм, нерядко достигащ до 150-160 удара в минута в състояние на покой. Изпотяването е причина и за загуба на ценни минерали – натрий, калий, магнезий. Ако натрият лесно се възстановява чрез посоляване на храната, калият се съдържа в плодовете и може да се приема регулярно с тях (най-вече кайсии), то магнезият често е в недостиг, от една страна, поради обеднелите на този елемент почви, а от друга, поради бързото му отделяне от организма, особено ако пациентът приема редовно диуретици за понижаване на кръвното налягане. Ето защо ритъмните нарушения и болезнените мускулни схващания са често срещани при хората с високо кръвно налягане на комбинирана терапия с диуретик.

Жегата често провокира драстични промени и в стойностите на кръвното налягане – то може рязко както да се повиши, така и да се понижи от топлината, от загубата на течности и пациентът да колабира.
Ето защо е изключително важно да се избегнат рисковите фактори, водещи до проблеми при хората с хипертония и сърдечни заболявания. Какво препоръчваме?

1.Приемайте достатъчно течности, но на малки порции; за предпочитане със стайна температура или леко охладени; плодови сокове, айран – за да осигурите освен вода ценни витамини и микроелементи.

2.Избягвайте алкохола – студената бира или концентратите не са подходящи за сърдечно болните, особено ако сте склонни към аритмии.

3.В горещите дни се старайте да прекарвате деня в приятно охладени помещения и не излизайте навън между 11 и 17 часа.

4.Консултирайте се с вашия кардиолог, ако забележите обезпокояващи симптоми – лекарят ще прецени дали и как да промени назначената ви терапия.

5.Следете стойностите на кръвното налягане – сутрин след събуждане и вечер преди сън.
Често се препоръчва ежедневен прием на ацетизал вечер преди лягане, за да се намали рискът от образуване на тромби в кръвоносните съдове. Но немалко са хората, които имат особено чувствителен стомах и реагират дори и на ниските дози ацетизал. Тогава превенцията срещу образуване на съсиреци (тромби) в кръвоносните съдове може да се направи и чрез продукт на растителна основа, който не съдържа дразнещи стомаха съставки и в същото време е достатъчно ефективен срещу образуването на тромби.

Тайната се крие в специалната комбинация от стандартизиран екстракт от гинко билоба и магнезий.
Гинко билоба от векове се използва като природно средство за поддържане на младостта на мозъка и тялото. Ефектът му се дължи на подобрената микроциркулация  - т.е. движението на кръвта в малките кръвоносни съдове – точно такива са тези, които кръвоснабдяват мозъка, ретината, слуховата зона, крайниците. А причината за подобрената микроциркулация се крие в поддържането на по-нисък вискозитет на кръвта. Гинко билоба намалява слепването на тромбоцитите, а оттук намалява и образуването на тромби и запушването на съдовете, който ефект е от особена важност за хората, прекарали инсулт или инфаркт.

Когато гинко билоба се съчетае с магнезий, се наблюдава още по-добър ефект, тъй като магнезият леко разширява кръвоносните съдове и допринася за понижаване стойностите на кръвното налягане. Магнезият регулира сърдечната дейност и намалява риска от аритмии, а не на последно място – той е ценен елемент за всички хипертоници, които приемат диуретици – магнезият е незаменим за мускулната дейност и недостигът му предизвиква болезнени мускулни схващания.

Ето защо в летния сезон комбинацията от гинко билоба и магнезий е особено подходяща, тъй като намалява вискозитета на кръвта, риска от образуване на съсиреци в кръвоносните съдове, намалява появата на болезнените схващания на мускулите и облекчава работата на сърцето.

Коментари