Публикация

Раз-два-три... проблемите си ти реши

Много от проблемите ни не възникват от конкретни събития или несполуки, а от погрешните ни навици и прибързани реакции.


Често изпадаме в мисли и действия, които вместо да ни помогнат – затормозяват живота ни.Как да избегнем трудностите? Възможно ли е да подобрим сами живота си и да се чувстваме удовлетворени? Психолозите предлагат 10 начина на поведение, които ще ви спестят много неприятности.

Много от проблемите ни не възникват от конкретни събития или несполуки, а от погрешните ни навици и прибързани реакции.
Често изпадаме в мисли и действия, които вместо да ни помогнат – затормозяват живота ни.

Как да избегнем трудностите? Възможно ли е да подобрим сами живота си и да се чувстваме удовлетворени?

Психолозите предлагат 10 начина на поведение, които ще ви спестят много неприятности.

Не правете прибързани изводи
Това може да усложни живота ви, защото започвате да действате на базата на предположения, които в повечето случаи не са верни.

Не драматизирайте
Много хора са склонни невинните несполуки да ги превръщат в катастрофи. Навикът да се прави от мухата слон поражда тревога и ви прави черногледи и неспокойни.

Не измисляйте правила
Огромна част от всички „трябва” или „длъжен съм” са безполезни. Всичко, което може да получите от тях, е нервност и чувство за вина. Не затормозявайте мозъка си с излишни препятствия и порядки.

Избягвайте стереотипите и критиките
Негативният език поражда и такова мислене. Вкарвайки вещите в определени категории, вие преставате да виждате реалното им значение.

Не бъдете перфекционисти
Избягвайте максимата – всичко или нищо. В повечето случаи се придържайте към достатъчното. Ако търсите идеалната работа, едва ли ще я намерите. Освен това всичко друго, което ви се предлага, ще ви изглежда по-лошо, отколкото е. Ако търсите идеалните отношения, сте обречени на самота.

Не обобщавайте
Една-две несполуки все още не са признак за постоянен провал. Случайният триумф също не ви превръща в гений.

Не взимайте отношението на околните прекалено присърце
Повечето хора около вас, дори близките ви, не говорят, не мислят и не се занимават с вас 99% от времето си. Жизнените възходи и спадове, топлотата и равнодушието на хората нямат никакво отношение лично към вас.

Не се доверявайте на емоциите
Това, което чувствате, невинаги е верен показател за това, което се случва.

Не се поддавайте на апатията
Тренирайте оптимизма си. Ако очаквате неприятности в работата или вкъщи, ще ги намерите. Негативното отношение и все едно да гледаш на света през мръсни очила. И обратното – търсиш ли позитивното, ще го намериш.

Не живейте с миналото
Този съвет е най-важен от всички. Забравете и гледайте напред. Повечето разочарования и нещастия в живота са предизвикани от хора, които се държат за миналото. Колкото повече въртите проблемите в ума си, толкова по-големи ще ви се струват и толкова по-зле ще се чувствате. Не се борете с нещастието. Забравете го и продължавайте нататък.

Коментари