Публикация

Пет неща, които не искате да чувате, когато сте на диета

Решението да започнете диета идва лесно, но запазването на постоянство е трудно.


Приятели и роднини ви заливат с препоръки и предложения, задават нетактични въпроси и често ви излагат на риск от проваляне на диетата.

Ето няколко неща, които никой не иска да чува, докато спазва строг хранителен режим:  

„Сигурна ли си, че можеш да ядеш това?” – обяснете на загрижената приятелка, че вие сами можете да следите диетата си и нямате нужда от допълнително наблюдение. Освен ако тази приятелка не ви е хванала на местопрестъплението – с пакет чипс в ръка.

„Спазваш ли диетата по време на празници/годишнини/уикенди?” – може и да не е удобно за близките ви, но диетата си има правила и няма опция за пауза, дори по специален повод. Разочарованите лица скоро ще разберат, че си е струвало да пропуснете шоколадовата торта за рождения ден на шефа.

„Изобщо не си забавна, когато си на диета!” – запазете спокойствие и се опитайте да обясните ситуацията на „засегнатата” страна. Спазването на диета не е за забавление и понякога се налага да се справяте с някои негативни настроения, но това не значи, че постоянно трябва да носите маска заради близките си. Ако се нуждаете от подкрепа, трябва да я получите. Упреците само ще ви затруднят повече да постигнете целта си.

„И друг път си опитвала... никога няма да се отървеш от тези килограми.” – някои хора просто не носят гените на съпричастност и подкрепа. За да имате успех, трябва да се обградите само с хора, които ще разберат ситуацията и ще ви насърчават да постигнете целта си.

„Още една лъжица картофено пюре няма да ти навреди...” – роднините понякога могат да се окажат сериозна пречка по пътя към заветното тегло, особено ако живеете с тях. Предварително се разберете за правилата на играта – да държат изкушенията далеч от трапезата, когато сте на масата с тях. Ако все пак не сте от хората, на които им се дояжда дадено нещо само като го видите, то може да си позволите да седите на една маса с разни вкусотии. В момента, когато започнат да ви заливат с предложения да опитате това или онова, откажете любезно или станете от масата.  

Коментари