Публикация

Известен кардиолог оперира в Националната кардиологична болница

Световноизвестният специалист в областта на лечението на сърдечни аритмии проф. Филип Ритер е на работно посещение в Националната кардиологична болница.


Той в момента е завеждащ Клиниката по кардиология и департамента по електрокардиостимулация в Университетската болница в Бордо, Франция. Това е неговото второ работно посещение у нас по покана на НКБ.

В рамките на следващите два дни под негово ръководство съвместно с екипа по електрокардиостимулация в болницата – д-р Ивайло Кожухаров и д-р Жоро Ничев, ще бъдат извършени интервентни процедури на 8 пациенти. Това са основно пациенти със силно изразена сърдечна недостатъчност и тежки кардиопатии, със специфични анатомични особености на коронарната система, които не се повлияват от стандартните методи на инвазивната кардиология и медикаментозното лечение.

При операциите, водени от проф. Ритер, ще бъдат имплантирани Ресинхронизиращи устройства с електроди в сърцата на пациентите. До момента в ресинхронизиращата терапия у нас са използвани рутинно стандартни водачи за достигане до мястото за поставяне на съответния имплантант в сърцето. При пациенти като тези със сериозни запушвания на коронарните синуси към сърцето, ще бъдат използвани по-специфични водачи, които да позволят достъпа до съответните камери на сърцето за поставяне на имплантанти.

Резултатът е значимо подобрение в степента на сърдечната недостатъчност на пациентите, което намалява престоят им в болниците, както и разходите за тяхното лечение. До момента тази методика не се прилага рутинно в България, тъй като изисква специфични медицински умения и опит. Очакванията са през следващите години тя да бъде прилагана рутинно у нас при пациенти със специфични анатомични особености на коронарната система.  

Проф. Ритер е един от основоположниците на ресинхронизиращата методика, който я развива научно и въвежда в медицинската практика в световен мащаб. В момента той е председател на световния научен конгрес „Кардиостим”, който годишно събира за обмяна на опит най-големите специалисти в областта на електрокардиостимулацията от целия свят.  

Коментари