Публикация

Плодовете и диабетът

Фруктозата е плодова захар, която има отрицателно въздействие върху диабетиците и хората с наднормено тегло.


Все пак може да се наслаждавате на сезонните плодове (като гроздето, което скоро ще залее пазарите), но при условие, че ги консумирате в умерени количества. Лекарите насърчават диабетиците да консумират определени плодове, които не са само от полза за тялото, но и контролират инсулина.

Ето кратък списък на приятелски настроените плодове, подходящи за диабетици.

Червен грейпфрут
Грейпфрутът напомня за портокал, но е едновременно сладък, леко горчив и много сочен. Този плод е много полезен за диабетиците. Препоръчително е да се хапва по 1/2 грейпфрут на ден.

Горски плодове – ягоди, боровинки, малини...
Изберете си любимите плодчета и може спокойно да се насладите на антиоксидантните им свойства. Освен това, горските плодове осигуряват влакна, малко въглехидрати и различни витамини. 3/4 чаша плодове ще свърши работа за деня.

Пъпеш и дини
Динята и пъпешите са богати на витамин B и C, както и бета-каротин, калий и ликопен.

Череши
Черешите имат антиоксидантни свойства, те са и с ниско съдържание на въглехидрати и гликемичен индекс. 12 череши на ден е цялото количество, от което се нуждаете.

Праскови
Този плод може и да има кадифено палто, но е добър източник на витамин А и В. Прасковата е с ниско съдържание на въглехидрати, богата е  на калий и фибри.

Кайсия
Малко въглехидрати, много фибри и витамин А - кайсиите са чудесен избор за диабетиците. Включете един кайсия в ежедневната си диета.

Ябълка
Когато ви се дояде ябълка, не я белете. Кората е богата на антиоксиданти, фибри и витамин С.

Киви
Този мъхест плод съдържа много калий, фибри и витамин С. Той също така има и малко въглехидрати. Едно киви ще регулира вашето здраве.

Круши
Заредени с калий, фибри и ниско съдържание на въглехидрати, крушите трябва да бъдат част от вашата диета.

Портокал
Портокалите са известни със съдържанието си на витамин C, предоставят добри нива и на калий. Те също така имат и малко въглехидрати. Роднинската им връзка с грейпфрутите ги прави безопасни за диабетиците.

Коментари