Публикация

Имунитетът страда от летните вируси

Интервю с д-р Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести на ВМА, София.


Д-р Попов, какво представлява заболяването, което хората наричат стомашен грип? Разстройството грип ли е?
Става дума за група заболявания, причинявани най-често от различни ентеровируси. Всъщност има голяма група вирусни заболявания, познати сред хората като летен грип. Основните щамове причинители, също както и през зимата, са различни през различните години. Два са водещите щама през това лято, като най-важното за тях е, че са доста устойчиви на стандартните хигиенни мерки като миенето на ръцете със сапун. Така че при струпването на много хора заразяването става съвсем лесно. Заболяването е с остро начало, висока температура, която трудно се повлиява от антипиретици, почти винаги има главоболие, отпадналост, повръщане и в различна степен изразена диария. Понякога в изхожданията има примес на слуз. Най-тежката фаза е различна степен на дехидратация, която настъпва по-бързо при малките деца. Възможни са и сериозни усложнения, макар и при съвсем малък процент от заболелите.

Щом миенето на ръцете не е надеждна мярка, какво препоръчвате още?
На първо място, да се избягват места, където се струпват много хора. Но практически това е невъзможно, затова и разпространението на вирусната инфекция е значително. Честото миене на ръцете си остава задължителна мярка. Добре е да се измиват плодовете и зеленчуците, въпреки че някои се обработват термично. Важна предпазна мярка е да се избягва консумация на храни, купени на улицата, на плажа. Известно е също, че в някои заведения за обществено хранене работят сезонно ангажирани хора, те невинаги са добре изследвани и ако не спазват и хигиенните правила, също стават източник на заразата.

Заразяването става най-често по фекално-орален път чрез ръцете, чрез замърсени продукти и чрез водата. Трябва да се знае, че част от вирусите и бактериите са издръжливи дори в морската вода – нашето море е слабо солено, големи реки се вливат в него и макар и за кратко време, бактериите и вирусите намират добра среда за развитие. Високите температури на водата през последните години също благоприятстват оцеляването на тези микроорганизми. Значителна роля имат замърсяването на морето, изхвърлянето на фекални води, липсата на пречиствателни станции, големият брой курортисти в активния сезон. Не е възможно, докато човек се къпе в морето, в устата му да не попадне поне глътка вода. Тя обаче може да е достатъчна за заразяване.

А възможно ли е да се подготвим за контакта с вирусите, щом е трудно той да се избегне?
Най-застрашени са хората с физиологичен или с придобит имунен дефицит. Физиологичен имунен дефицит имат малките деца, възрастните и бременните. За придобит имунен дефицит говорим при хората с хронични заболявания. Така че всяко повишаващо имунитета средство допринася организмът да се предпази от тези, най-често вирусни инфекции. Например препаратът „Лакто 4”, освен че подобрява развитието на нормалната флора в дебелото черво, укрепва и имунитета. Препаратът съдържа 4 щама млечнокисели бактерии, за разлика от други препарати на пазара, които имат по 1-2 щама. „Лакто 4” подобрява както локалния, така и общия имунитет. С тази цел дори бих препоръчал, отивайки на море, децата да приемат по 1-2 капсули дневно.

Как да реагираме, ако се разболеем?
Най-важно е да не се допусне дехидратация. Да се приемат много течности – минерална вода, чай от мащерка, риган, мента, джоджен. Най-добри са готовите прахчета за рехидратация, продават се в аптеките и доставят балансирани количества електролити, въглехидрати и витамини. Много важно е да не се взимат веднага препарати за бързо спиране на разстройството от рода на имодиум, защото силно забавят естествената очистваща функция на червата. Т.е. спирането на физиологичната перисталтика на червата спира диарията, обаче всички токсини, които трябва да се отделят по физиологичен път, остават в организма и го тровят. Болните са силно изтощени, с главоболие и отпадналост.

И още - има и паразити, които предизвикват диария – за щастие в България те са по-малко. Но ако в този случай се спре дейността на червото със средствата, за които стана дума, паразитите се развиват, предизвикват перфорация, от която изходът може да е фатален. Категорично не препоръчвам разстройството да се спира с бързодействащи препарати. Вредно е да се използват произволно и антибиотици. Подходяща е обаче употребата на пробиотици. Също и в етапа на възстановяването - по-ниски от лечебните дози в продължителен период от време не само подпомагат организма, но и го предпазват от нови инфекции.

Коментари