Публикация

Нещо сладичко за закуска

Не е нужно да чакате до обяд, за да хапнете нещо сладко. Специалистите вече разрешиха в закуската да присъства и сладкиш, стига да не прекаляваме.


Предлагаме ви рецепта за лек, вкусен и изненадващо здравословен кейк, с който да започнете деня си.

Сладкиш за сутрешното кафе

Съставки:
    Мазнина за намасляване на съда
    2 супени лъжици галета
    3 чаши брашно
    1 ч.л. сода за хляб
    3/4 ч.л. сол
    2 чаши захар
    1/2 чаша масло, меко
    1 ч.л. настъргана лимонова кора
    2 супени лъжици пресен лимонов сок
    1/2 ч.л. бадемов есенция
    4 големи белтъка
    1 голямо яйце
    1 1/2 чаши нискомаслена заквасена сметана
    1/4 чаша ситно нарязани орехи
    2 супени лъжици пудра захар

Инструкции:

Намаслете форма за кекс с дупка и поръсете с галетата.

Смесете брашното със содата, солта и разбъркайте. Разбийте в друга купа захарта и маслото (с миксер на средна скорост около 3 минути). Добавете кората, сока и екстракта, разбъркайте добре. Добавете белтъците и яйцето, 1 по 1, като разбивате добре. Добавете брашнената смес към яйчената, сложете сметаната и ядките.

Изсипете сместа във формата. Печете около 50 минути или до готовност – проверявайте с дървено шишче дали вътрешността е изпечена.

След това оставете да изстине 15 минути във формата, после извадете сладкиша. След като напълно изстине, поръсете с пудра захар.

Коментари