Публикация

Студените супи – освежаващи, леки и полезни

Според нас студените супи са пренебрегвани представители на кулинарното изкуство. Те са едновременно вкусни, освежаващи и полезни, защото се приготвят предимно от зеленчуци и плодове.


Предлагаме ви две рецепти за студени супи – една традиционна и една екзотична:

Гаспачо

Съставки:
    2 чаши доматен сок
    ½ чаша вода
    ¼ чаша винен оцет
    ¼ чаша зехтин (екстра върджин)
    1 малка глава червен лук, нарязан
    2 скилидки чесън, нарязани на ситно
    ¼ чаша галета
    1 чаена лъжичка кимион
    1 чаена лъжичка морска сол
    1 супена лъжица лют сос по избор

За брускетите:
    франзела, нарязана на филийки
    2 супени лъжици студено пресован зехтин

Украса:
    1 малка глава червен лук, нарязан на кубчета
    магданоз

Инструкции:
Загрейте фурната на около 175 ° C. Намажете хляба със зехтина и печете до златисто.
Смесете всички съставки в голяма купа. Покрийте с капак или фолио и оставете в хладилник за една нощ.
Прекарайте сместа през сито или пасирайте. Сервирайте в чаши за мартини, гарнирайте с лук и магданоз. Поставете брускетите в купа и поръсете с различни видове маслини.

--------------------------------------------------------------------------------------
Охладена ябълково-морковена супа

Съставки:
    1 малка пръчка канела
    1 пръчица карамфил
    1 стрък прясна мащерка
    5 ябълки, обелени и нарязани на кубчета
    3 големи моркова, обелени и нарязани на кубчета
    1 чаена лъжичка смляно индийско орехче
    ½ чаена лъжичка лимонова кора
    сок от половин лимон
    2 чаши ябълков сок
    ½ чаша шампанско или пенливо вино

Украса:
    2 супени лъжици захар на кристали
    1 чаена лъжичка канела
    1/3 чаша заквасена сметана
    1 малък морков, обелен и нарязан на пръчици    
    клончета керевиз (или друга зеленина)

Инструкции
Увийте канелата, карамфила и мащерката в тензух. Поставете вързопчето в тенджера  заедно с останалите съставки, с изключение на ябълковия сос и шампанското. Оставете сместа да къкри около 20 минути или докато морковите и ябълките омекнат.

Изхвърлете подправките и преместете сместа в кухненски робот. Пасирайте до гладкост. Добавете ябълковия сос и разбъркайте добре. Оставете получената супа в хладилник за 4 часа. Завършете ястието като добавите шампанското.

Накрая разбъркайте в купичка канелата и захарта. Сипете с черпак от супата в стъклени чаши по избор, гарнирайте с лъжица сметана и поръсете с канелената захар. Добавете морков на лентички и листенца за украса.

Коментари