Публикация

Как да се справим с летните инфекции?

Интервю с доц. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести и ръководител на катедра в Медицинския университет – София.


Доц. Тихолова, наскоро имаше доста случаи на менингит в Пловдивско, които стреснаха хората. Затихна ли вече тази вълна?
Тази повишена заболяемост от типични летни инфекции, която отчетохме в Южна България, е закономерна всяка година. Колегите инфекционисти се справиха много добре с двукратно повишения брой на болните в сравнение с миналата година и не допуснаха смъртни случаи.

Защо винаги през лятото се увеличават менингитите?
Една от характерните особености на инфекциозните болести е именно сезонното им преобладаване, но това не бива да се абсолютизира. Всички знаят, че грипът поразява основно през зимата, но и през лятото се срещат такива болни. Все пак основните причинители на заболявания през топлите месеци са семейството на ентеровирусите и някои други чревни вируси. Заразяването става по фекално-орален механизъм, основно чрез мръсни ръце. Причиняват заболявания с разнообразна клинична картина – от диарии, през възпаления на носоглътката и други грипоподобни симптоми, конюнктивити и понякога засягане на централната или периферната нервна система. Болнично лечение обикновено се налага при менингитите и менингоенцефалитите, както и при тежки дехидратации при малки деца и възрастни с придружаващи заболявания.

Има ли някаква връзка между горещините и увеличаването на броя на болните?
По принцип извънредните климатични условия намаляват имунитета, така че човек по-лесно може да се зарази. Но това не е основният проблем. Моето впечатление е, че обществото не е подготвено да реагира адекватно при високи температури. Не че се изискват някакви специални умения, но не мога да приема малки деца и стари хора да се разхождат на слънце точно по обед, когато термометърът показва около 40 градуса. Да не говорим за работещите тежък труд на открито или за хора, които продължават да се черпят с алкохол в жегата. Затова част от постъпилите в болница със съмнение например за невроинфекция всъщност са с инсолация (топлинен удар – б.р.).

Как да се постъпва при летните вирусни инфекции?
Те в огромния процент от случаите протичат благоприятно и като самоограничаващо се заболяване, преминават за 2-3 дни. Съветвам всички хора с неколкократни повръщания, гадене и диарийни изхождания да потърсят лекарска помощ. Важното е да се осигурява адекватна рехидратация на организма и да се пази щадяща диета. В никакъв случай не трябва да се започват антибиотици, защото те не влияят на вирусните причинители. Също така, ако температурата е до 38 градуса, не трябва да се бърза с антипиретиците. В умерени стойности повишената температура е много добра защитна реакция на организма.

Можем ли да се предпазим от заболяване?
Няма 100 процента сигурност, но можем да направим много неща за предпазване. Всъщност единственият начин за заразяване с инфекциозни заболявания, характерни за лятото, е да поемем причинителя чрез течности и храна. Понякога самата храна не е заразена, но ние я замърсяваме чрез ниска хигиена на ръцете. Затова на първо място стои елементарното измиване на ръцете, особено след ползване на тоалетна и преди хранене и обработване на храна. На второ място трябва да сме внимателни какви заведения посещаваме през лятото и откъде си купуваме храна и напитки. Спазването на нормален режим на работа и почивка и приемът на адекватно количество течности също са важни. Трябва да е ясно, че алкохолът, дори и бирата, води до обезводняване на организма и трябва да се избягва по време на горещините.

Какво ще кажете на хората, които маниашки постоянно си мият ръцете с антибактериални средства?
Това не е необходимо! Нормалният сапун е напълно достатъчен, за да се отстранят патогенните микроорганизми от ръцете. Освен това едно постоянно приемане на микроорганизми в малки количества от околната среда води до поддържане на добро ниво на имунната защита. Опитът за поддържане на стерилност в бита води до обратния ефект. Децата, гледани в такива условия, когато попаднат в нормална среда, навлизат в период на постоянно боледуване.

Коментари