Публикация

Летен аксесоар - хладилната чанта

Хладилната чанта пази пресни храните и студени напитките в жегите.


Грижи се за стомаха и небцето за пикник, къмпинг, пътуване или плаж. Бирата не заприличва на чай, когато сте с въдица край язовира или под дебела сянка на поляната.

В големите вериги и специализираните магазини има хладилни чанти за всеки джоб. Но преди покупката трябва да сте наясно за какво и колко често ще я ползвате. Голяма чанта ще ви трябва, ако често ходите на пикник или риболов с приятели. Обикновено предварително има информация колко бутилки събира – например една еднолитрова изправена бутилка и 38 малки кутии за бира. Големите хладилни чанти обаче често заемат повечко пространство, пък и тежат. Не са подходящи за планинари, а за излет с автомобила.

Ако пътувате често, но на малки разстояния, и малкият размер ще свърши работа в горещините.
Най-евтините чанти са около 20 лева, а сега има и промоции за по десетина. Те са от PVC, като към тях има отделни охладители – между 3 и 10 лева, зависи от големината и дали могат да се огъват.

По-скъпи са пластмасовите хладилни чанти – около и над 50 лева, които гарантират по-добро изстудяване в летните месеци. Температурата в кутията се поддържа с охладители, кубчета лед или комбинирано от двете.
Охладителните торбички се изстудяват около десет часа в камерата на домашния хладилник, след това се поставят на дъното и по стените на чантата и после се редят предварително изстудените храни и напитки.Но чантата не е хладилник и запазва храната за деня – повече не може.

Хит са електрическите чанти, за тях обаче трябва да отделите повече от стотачка. Те са със захранване 12 волта и имат кабел за включване към запалката на колата. Работят и на 220 волта с трансформатор. Освен да охлаждат, могат и да загряват. В зависимост от екстрите и температурите цената може да стигне и до над 600 лева.

За най-запалените къмпингари има и газови хладилни чанти, с комбинирано захранване на 12, 220 волта или с газова бутилка. Добрите модели са над пет стотака.

Външният вид на хладилните чанти е толкова разнообразен, колкото и този на дамските. С презрамки, външни джобове, отвори за бърз достъп, подсилено дъно, подплати, различна вместимост, дръжки, колела, ултравиолетова защита, тегло и цветове. При някои модели вътрешността е с антимикробно покритие, което не задържа петна, миризми и мухъл. Но все пак най-важно е охлаждането и предварителната информация задължително трябва да включва за колко време се гарантира то.

Храните в хладилната чанта се подреждат по определен начин. Бутилките се слагат в двата края. Температурата на дъното на кутията е по-ниска, затова най-отдолу се слагат месо, масло, яйца, млечни продукти, сирене. По средата са полуготовите и готвените ястия, следват по-твърди плодове и зеленчуци, а най-отгоре се поставят меките лакомства.


Коментари