Публикация

Какво и колко да пием по време на тренировка?

Когато спортувате, губите значително количество вода и организмът се нуждае от презареждане.


Консумацията на течности подпомага функционирането на ставите и тъканите, регулира температурата на тялото и трансформира важните хранителни вещества в полезни елементи.

Не всички хора обаче пият достатъчно вода. Ето как да се справите с хидратацията по време на спорт.

1.Правилната напитка. Понякога най-простото решение е и най-доброто, когато става дума за хидратиране при усилена двигателна активност. Ако не се напрягате във фитнеса, може да пиете вода. Тя ще ви е достатъчна. Ако спортувате по-интензивно, подходящ избор е шоколадовото мляко. То съдържа калций и натрий, които се губят при потене. Млякото съдържа и въглехидрати, които дават енергия, и протеини – необходими за възстановяване на тъканите.

Кокосовата вода също е подходяща.

2.Правилното количество. Специалистите казват, че няма точно определено количество, което трябва да поемете след тренировка. Спазвайте правилото – до утоляване на жаждата. За да компенсирате потенето, пийте вода през 15-20 минути.

3.Не прекалявайте. Възможно е да прекалите с поемането на течности, но се случва рядко. Симптомите на „препиването” с вода (спортни напитки, сок или др.) включват подуване, гадене, дезориентация, припадъци. Лекарите обаче успокояват, че явлението е необичайно и мнозинството от хората по принцип не пият достатъчно вода.

4.Не забравяйте протеините и въглехидратите. Спортът е полезен за вас, но имайте предвид, че по време на тренировка някои тъкани могат да бъдат увредени и те се нуждаят от помощ, за да се възстановят. Тук вземат участие протеините, а за да презаредите тялото си с енергия – хапнете и въглехидрати. Не се нахвърляйте върху някой сусамен геврек! Вземете си мляко.

5.Разпознайте дехидратацията. Много са проблемите, които могат да ви сполетят, ако не пиете достатъчно вода, но най-често се проявява умората. Ако не приемате достатъчно течности, кръвта ви ще се сгъсти заради ниското съдържание на вода и сърцето ще започне да работи по-усилено, за да компенсира.

6.Пийте вода преди тренировка. Учените препоръчват да консумирате вода още преди да започнете да се потите във фитнеса. Започнете хидратацията между час - час и половина до два часа преди спорт. Пийте вода и по време на тренировката.

Коментари