Публикация

Ездата – спорт за всяка възраст

Лятната ваканция за учениците не е свършила и все още има време да опитат нещо ново, непознато и различно.


Ездата е една алтернатива и за краткия ви уикенд след натоварената седмица. Ако се отбиете в някоя конна база, бихте могли да пояздите на терен. Досегът с животното, което е с 1 градус по-топло от човека, дава не само усещане за синхрон и невероятна симбиоза, но има и терапевтични действия. В областта на  хиппотерапията (от гръцки - лечение с кон) България вече има своите традиции.

Ездата се осъществява без седло, защото този метод на въздействие е основан върху неврофизиологични принципи. Терапевтичният ефект се изразява и в  ресоциализацията, т.е. пациентът се обучава на различни дейности, включително и умение за езда. От обекти на обучение хората стават субекти,  които даряват грижи и обич на своите нови приятели. Те решат, хранят, поят, оседлават, разхождат, дори говорят на коня.

Усещането при ездата е много индивидуално – някои се страхуват в началото, защото конят е живо същество и не могат да се предвидят и управляват точно всичките му реакции. Други изпитват тръпка от възможността да почувстват гордата осанка и силата на благородното животно. Трети истински се успокояват и забравят ежедневните грижи. Едно е сигурно – ездата е сред спортовете, които подобряват стойката и цялостната физическа форма на човека, възпитават чувство за баланс и координация.

Къде можем да пояздим?
В цялата страна са открити конни клубове и бази, които имат вариативни предложения, свързани с конете. От езда според вашите възможности и желания – тръс, галоп, прескачания или просто разходка, до конен туризъм, разходка с файтон и двуколка. Управителят на конна база „Нова звезда” в столицата Николай Иванов разказа, че през лятото много се предпочитат еднодневните и двудневните преходи с коне. Обикновено маршрутите включват минаването през горски пътеки, високопланински ливади, плата, широки пътища и потоци  в Люлин планина и Витоша. „Обикновено на начинаещите препоръчвам да се разхождат на кон от 30 минути до 2 часа максимум, защото за тях е много уморително в началото” – обясни Николай Иванов. Инструкторът сподели, че е имал случаи, когато родители, запалени любители на конния спорт, са водили 2-3-годишните си деца, за да усетят допира с коня и да му се доверят.

Децата и четириногите им приятели
Факт е, че децата изключително лесно започват да общуват с коня. Макар и огромен в очите им, той е с благ характер и бързо се превръща в техен пръв приятел. Особено се радват, когато дават „награда” на кончето – морков или захарче. Често обаче родителите не могат да си позволят редовни тренировки по езда, защото този спорт си остава скъп. В различните бази ще ви струва между 10 и 30-35 лв. да пояздите половин час. Можете обаче да подарите на наследника си един незабравим лагер по конна езда. Със свои връстници детето може за около една седмица да се потопи в света на благородните животни. Обикновено заниманията са два пъти на ден.

Те се посвещават не само на ездата, но и на запознаване с живота на конете, подготовката им за езда и грижите за тях след това. Докато са на гърба на коня, децата могат да открият различни природни местности, да правят кратки преходи. Тренира се и чувството за  ориентиране. Това общуване изгражда отношение към природата и доверие към животните. А чрез него възниква социализацията и доверието към хората. Такава ваканция ще ви излезе между 300 и 700 лв. за около една седмица, като в цената се включват нощувките, храната, заниманията с коне и застраховката.

Конните преходи сплотяват
Конният туризъм печели почитатели от всякакви възрасти. „Правили сме тиймбилдинг за няколко дни с коне, а групите ползват намаления и различни отстъпки. Уникално е да тръгнеш с 10 лв. в джоба и да „оцелееш” в полеви условия. Избираме интересен маршрут, язди се по 7-8 часа на ден (за напреднали), спим на палатки, приготвяме си храна на открит огън, къпем се в потоци и реки. Емоцията, настроението и усещането са незабравими” – сподели нашият събеседник Николай Иванов. Той добави, че на такива преходи с коне много хора са завързвали чудесни приятелства и дори има две сватби.
    
.

Коментари