Публикация

Следваканционна умора

И този август се изтъркаля, а годишният отдих за повечето хора приключи. Хората би трябвало да са свежи, заредени с енергия и положителни емоции.


Парадоксално, но много често установяваме точно обратното. В дните преди отпуска напрежението скача – изникват неочаквани или недовършени ангажименти в работата, списъкът с необходимото за подготовката на ваканцията набъбва, а като правило – зададе ли се дългоочаквано пътуване, детето вдига температура или започва да кашля, а възрастен роднина трябва спешно да се придружи до лекар.

Като не забравяме, че все повече хора носят поне по две дини под една мишница в опит да се справят с икономическите предизвикателства и да осигурят приличен стандарт на семействата си, то преходът от натрупаната дълги месеци умора към почивката невинаги става леко като в песента „...И дим да ме няма!”.
Адаптирането към следваканционния рутинен делови и битов ритъм също е заредено със стрес.

Дори и да не заварите у дома спукана тръба или колегата ви да не е занемарил спешните задачи, първите дни на работното място са сред най-стресовите в цялата година – така твърдят изследвания на все по-актуалната за модерния живот тема. А стресът, с който не можем да се справим, буквално съсипва здравето. Той е смятан за основна причина не само за главоболието, безсънието, затлъстяването, а и за някои от най-тежките заболявания на века.

Добре се знаят цивилизационните „екстри”, катализатори на стреса - задълбочаващо се обездвижване, небалансирано и некачествено хранене, хронично недоспиване, информационна претовареност и всичко това – сред градския шум и отровните газове. Влиянието на коктейла от тези фактори върху физическото, психическото и емоционалното състояние на днешния хомо сапиенс е обект на научни изследвания в цял свят.

Един от белезите за натрупано застрашително ниво на умората е усещането, с което се събуждаме сутрин. Ако дни наред след нормална продължителност на съня човек не се чувства отпочинал и бодър, трябва да помогне на организма си. Медици от различни специалности препоръчват „Сарженор” за преодоляване както на физическата, така и на психическата умора, като посочват неговата нетоксичност и способността му да възстановява нормалните физиологични процеси. Препаратът съдържа две незаменими аминокиселини и без каквито и да било странични ефекти активизира усвояването на кислорода, подобрява важни механизми на обмяната, стабилизира и засилва мускулната сила и тонус. Приемат се по три ампули за пиене дневно в продължение на 15 дни.

Да преодолеете следваканционната августовска умора, за която и жегата има голям принос, ще помогне хранителният режим – с повече кисело мляко, овесени ядки, богатите на омега 3 мастни киселини орехи, бадеми, стафиди. В този момент особено се препоръчват храни, богати на желязо - едно от основните вещества, които помагат срещу умората. Приемът му засилва кръвообращението, активизира се снабдяването на мозъка с кислород, което води до прилив на енергия и бодрост.

На почивка или в работен режим - постарайте се да се откажете от замразените полуфабрикати, консервите, сладкишите, т.нар. фаст фууд – тези храни съдържат твърде много калории, сол и вредни мазнини. Що се отнася до „разтоварващото” действие на алкохола –  хубаво е да проумеем, че той никога не решава проблемите със стреса, защото е част от тях.

Коментари