Публикация

Подготовката е важна за бременността

Интервю с д-р Вяра Джонгова, акушер-гинеколог в МЦ „Лора”, София.


Д-р Джонгова, още с установяването на бременността жената си задава въпроса - какво е най-необходимото, което трябва да направя, за да имам здраво бебе?
Най-важното е да знае, че майчинството не започва дори с началото на бременността. Защото има неща, които трябва да се направят преди това. Като начало – изоставяне на вредните навици – пушенето, алкохола. А с настъпването на самата бременност жената трябва да знае, че това не е болест, а физиологично състояние, което изисква малко по-различен начин на живот. Трябва да се промени режимът на хранене, обичайните количества да се разделят на по-малки порции, приемани по-често. Няма вредни храни, има вредни количества. Да се ограничи тежката физическа работа, натоварващите фитнес упражнения, без да се прекратява физическата активност като цяло. Разумният режим на живот е пожелателен за всички нас, но за бременните жени е от изключително важно значение.

За бъдещата майка най-трудни и може би тревожни са последните месеци, но вие, лекарите, все повече акцентирате върху началния период на бременността. Защо?
Вярно е. Даже напоследък във Фондацията за пренатална медицина, която е базирана в Лондон, се обсъжда промяна на протокола за наблюдение, като се отделя повече внимание на първите три месеца от бременността. Тогава се формират органите и системите и е изключително важно в този период да се предприемат мерки, които да намалят рисковете от някои вродени заболявания. Например активно съветваме жените, които плануват бременност, да приемат поне фолиева киселина, за да намалим риска от много сериозно вродено заболяване - спина бифида.

Жените трябва да знаят, че е особено важно да започнат да приемат фолиевата киселина преди забременяването и тя не трябва да се спира в края на третия месец, защото В12 има участие в профилактиката на спина бифида, но е необходим на всички ни. Това е витамин, който не може да се синтезира от организма, получаваме го от храната. За съжаление немного храни съдържат фолиева киселина, и то в малки количества - житните култури, животинските вътрешности. Така че ние всички страдаме от един къде абсолютен, къде относителен недостиг на фолиева киселина, а тя е витаминът, който вкарва желязото в клетката. Жените на някакъв етап от бременността могат да страдат от желязодефицитни анемии и всъщност фолиевата киселина е и елемент в лечението им.

Т.е., това не е грижа само за бебето?
Абсолютно. Фолиевата киселина според някои изследвания намалява и риска от развитие на едно много тежко усложнение на последния триместър от бременността – високото кръвно налягане, което в тежки форми е животозастрашаващо състояние и за майката, и за плода.

Каква е препоръката ви за приемане на добавки, от кога и какви - в най-общия случай, разбира се.
Витамините за бременни трябва да бъдат предписани от лекар, а жените масово си самоназначават витамини. Но например витамин А, който иначе е един прекрасен витамин, в първите три месеца на бременността не се дава. Защото предозирането му може да доведе до уродство на плода. Конкретно подхождаме винаги, но в общия случай – няколко са веществата, които имат изключително значение за развитието на бебето и трябва да присъстват както в храната, така и да се дадат като добавки. Не е само фолиевата киселина. На пазара се появи един препарат, „Огестан”, който няма аналог сред голямата кохорта мултивитамини за бременните, защото той не е такъв. В него са включени само най-необходимите за развитието на плода, както и за поддържането на нормалната функция на майчиния организъм вещества.

В първите три месеца от развитието на бебето се грижим не само за невралната тръба, тогава се развиват мозъкът, периферната нервна система, бъбреците, сърцето, очите, сетивата. В този препарат се съдържат веществата, които без, грубо казано, да „помпат” бебето, могат да му осигурят не само нормално вътреутробно развитие, но и добро нервно-психическо развитие след раждането. „Огестан” съдържа ненаситени омега 3 мастни киселини, фолиева киселина, витамин D3 и йод. Вещества, които са изключително важни за всички нас, а за растящия организъм са от особено значение. Той е особено подходящ за жени, които плануват майчинство, защото всичките тези съставки създават добър баланс в организма и го подготвят за бременността и майчинството.


Коментари