Публикация

Проблемът "умора"

Умората слага отпечатък върху всеки от нас. Върху млади и стари, здрави и болни... Причините за появата й са разнообразни – усилена физическа и умствена дейност, стрес, здравословни проблеми.


Болест ли е умората? Как да разберем, че сме станали нейна жертва? Кои са факторите, които бавно, но сигурно ни карат да се чувстваме постоянно уморени? Как да ги неутрализираме или избегнем?

Умората е състояние, в което човек изпада в зависимост от околната и от вътрешната среда. Има хора, които по принцип са по-положително настроени. При тях промяна във времето или някакъв стрес по-трудно ще предизвика умора.

Умората става все по-голям проблем
В общества, които са в криза, много по-често се наблюдават уморени, депресирани хора. От друга страна, хората работят на няколко места. Денят минава в някакви ситуации - кои положителни, кои конфликтни. И това довежда до изтощение. Мнозина казват, че отиват на работа вече уморени. Защото умората е не само физическа, тя е и духовна и по-трудно може да бъде преодоляна.

Важно е човек да гледа позитивно на проблемите, които има и които трябва да реши. Да мисли, че има качества и възможности да се справи и че наистина ще го преодолее. Ако мисли по обратния начин, никога няма да се справи.

Децата също чувстват умора. Родителите не трябва да очакват, че едно дете трябва да бъде постоянен източник на оптимизъм и весело настроение. Те също имат проблеми, които избягват да споделят с родителите си, защото очакват негативна реакция. Това, което трябва да направят възрастните, е да контактуват и да прекарват повече време с децата си.

Децата не бива да трупат негативни емоции. Това им пречи да усвояват новия материал, губят концентрация, понякога стават агресивни.

Умората може да бъде преодоляна чрез пълноценно хранене и витамини. Трябва да има някакъв баланс в консумацията на месо, плодове, зеленчуци, белтъчна храна. Витамините не бива да се предозират, защото те също могат да имат странични ефекти.

Коментари