Публикация

Как да запазим шоколадовия тен?

Заедно с прекрасните спомени от отминаващото лято ни се иска да запазим за по-дълго и красивия бронзов загар.


Важно е обаче да се погрижим за кожата си след интензивното й излагане на слънце.

Ексфолирането й е задължително за възстановяването на епидермиса и запазването на тена. Защо това е така?

Първо, чрез тази процедура отървавате кожата си от натрупаните свободни радикали. Под въздействието на слънчевите лъчи клетките започват да ги произвеждат, а това увреждат епидермиса. Те са и виновниците за ускорения процес на стареене на кожата. За да се отървете от тях, използвайте техниката на скраба.
Схващането, че заедно с вредните следи на слънцето ще „свалите” и тена си, не е вярно. Скрабът не отстранява загара, а напротив. Той прави кожата по-здрава, като премахва мъртвите клетки, които образуват дебел слой, който не позволява на полезните съставки да проникнат в нея. Също така подобрява микроциркулацията и позволява по-добро насищане с кислород, което е много важно за поддръжката на бронзовия тен. Ексфолирайки кожата си, освежавате тена и го правите по-бляскав.

Ексфолирането на кожата е също толкова важно, колкото и хидратирането й. Ето и няколко стъпки за перфектно ексфолиране.

Нанесете скраба на мокра кожа, след като сте си взели душ. С леки кръгови движения разнесете част от съдържанието на ексфолианта по цялото тяло, като го масажирате. Бъдете внимателни с натиска, за да не раздразните кожата. Изчакайте няколко секунди да се абсорбира добре.

Изплакнете с топла вода, като може да завършите със студена струя за тонизиране. Подсушете кожата с леки потупвания, без да я триете.

Ексфолирането на лицето се извършва също на мокра кожа с масажни движения от вътрешната към външната част. Обработва се т.нар. Т-зона – чело, нос, брадичка. Използвайте скраб, съобразен със спецификата на кожата на лицето.

Много е важно след ексфолиране да хидратирате кожата със специален крем или лосион за тяло, за да възстановите защитното фолио на епидермиса. Освен това имайте предвид, че веднъж ексфолирана, кожата усвоява по-добре активните съставки на кремовете, като по този начин оптимизира тяхната ефективност. Много подходяща е козметиката със съдържание на алфа- или бета-хидрокси киселина. Това е естествено продължение на процеса, тъй като киселините допълнително почистват кожата.

При мазна кожа използвайте продукти със салицилова киселина, която предотвратява появата на черни точки, като прониква в порите и ги почиства.

За суха и изгоряла от слънцето кожа са подходящи  продуктите с лактова (млечна) киселина. Тя въздейства върху тъмните петна и подпомага регенерацията на клетките.

Използвайте хидратант всеки ден, а ексфолиант не повече от 2-3 пъти седмично.
Ексфолиране на тялото е силно препоръчително преди епилация. То не само ще улесни процедурата и ще гарантира по-малко накъсвания, но и ще предпази кожата от появата на досадните косъмчета.
Не ексфолирайте при наличие на рани и по-сериозни дерматологични проблеми.

Разнообразието от предлагащи се на пазара скрабове е наистина огромно. Може да избирате измежду какви ли не аромати. Всъщност няма точен метод да улучите най-подходящия за вас. Трябва да експериментирате и да следите реакцията на кожата. По този начин ще намерите най-правилния. Някои скрабове са по-груби от други, затова, ако кожата ви е по-чувствителна, използвайте по-нежни продукти. Тези, които съдържат гранули (малки зрънца с различен произход), имат по-агресивно действие.  Ароматите са според вкуса. Добре се отразяват на кожата тези с различни морски соли или със захарни кристали. Маслото от бадем, жожобата, медът и различни билки също са част от състава на предлаганите ексфолианти. Заложете на естествените биосъставки без химикали и парабени.

У дома
Може да си направите ексфолиант и в домашни условия. Съществуват най-различни рецепти. Една от най-разпространените е с кафе. Основното предимство е, че кофеинът оказва силно влияние върху портокаловата кожа - болна тема за почти всяка жена. Неслучайно големите козметични компании го включват в състава на антицелулитните си продукти. За борбата с целулита използвайте прясно смляно кафе, а не утайката му. Към него добавете кафява (нерафинирана) захар от захарна тръстика и бадемово масло (може да го заместите със зехтин). Нанесете приготвената смес, като особено внимание обърнете на засегнатите или рискови зони. Правейки процедурата два пъти на ден, ще забележите първите резултати след 4-6 седмици. Утайката от кафето заедно с малко зехтин може да смесите с душгела и да я ползвате като ексфолиант.  


Коментари