Публикация

Пазете краката и кръста от настинка

Интервю с проф. Митко Цветков, председател на Българското урологично дружество.


Проф. Цветков, в този сезон свързваме цистита с морето, басейните. Защо жените страдат повече?
Причината жените по-често да страдат от инфекция на пикочните пътища е анатомична – при тях пикочният канал е къс, само 4 см, широк и прав. Докато при мъжете дължината му е 18 см. Освен това простатната жлеза е бариера пред бактериите – те се настаняват там, защото има топлина и храна.

На практика при мъжете инфекция на пикочния канал се получава най-често като следствие от някаква манипулация. При жените причините за възпалението на пикочния мехур може да идват и заради съседството с влагалището, да се предизвика от бяло течение. Затова при съмнение за цистит винаги питаме пациентката дали няма бяло течение.

Какъв е пътят на инфекцията при жените?
Единият е да влезе отвън, вторият е вътрешната инфекция – например тя може да „слезе” от възпалени бъбреци. Циститът хронифицира. И когато се променя по-рязко времето, обикновено през пролетта и есента, оплакванията се засилват. Причината е простудата. Трябва да акцентираме специално върху простудата, и то на краката и на кръста.

Може ли да се избегне превръщането на цистита в хронично страдание?
За да хронифицира което и да е възпаление – дали ще е цистит, отит, фарингит или гастрит, - причината на първо място е неадекватното лечение, когато заболяването е недолекувано. При остро възпаление трябва да се докаже причинителят – обикновено това са микроби и най-често Ешерихия коли. Но може да е и друг вид. Прави се антибиограма, за да се установи кой точно антибиотик ще е ефикасен и към кой причинителят е резистентен. Важно е освен да се докаже, да се види и количеството на причинителя. Това е от голямо значение, ако искаме да има резултат.

Кои са най-сигурните признаци за наличие на цистит и как се поставя диагнозата?
При жените на първо място е много честото уриниране - на половин час, понякога и още по-често. Вторият симптом е силното, дразнещо парене, понякога при острия цистит в края на уринирането има капки кръв. Ако кървенето е в края на уринирането, това е признак, че става въпрос за цистит, а кървенето не е от бъбреците. Защото мехурът се е свил силно и спуканите съдчета дават няколко капки кръв. А има и случаи, при които в урината има кръв – при силно възпален мехур.

За диагноза първо се провежда подробен разговор с пациента, после се прави общо изследване на урината – ако нормата за левкоцитите (8-12) е надхвърлена, това показва, че има загинали „войници”. Защото левкоцитите са войници срещу възпалението и ако някои от тях са загинали, значи се води война. Ехографският преглед също може да покаже оток, което е признак за наличие на инфекция. Най-точният и достоверен метод е цистоскопията – защото ако има кървене, то може да не е заради цистит, а за нещо по-сериозно.

Препаратите на боровинкова основа, както изобщо билковите екстракти са препоръчителни дори и да се провежда антибиотично лечение. Убеден съм, че екстракти като „Урокомфорт” при всички случаи помагат. Защото създават благоприятна среда. При възпалението, независимо къде е, средата по правило е кисела. С билкови продукти винаги ще помогнем на пациента, и то не за сметка на черния дроб, бъбреците и т.н.

Как действат?
Подобрява се диурезата, изхвърлянето на урина. От друга страна, променя се pH на урината, киселинността й. Влияят върху адхезията, т.е. върху способността на микробите да се прилепват към повърхността на пикочния мехур. Антибиотикът може да спре бактериите и да ги убие. Но той не притежава останалите свойства – не променя pH, не влияе на диурезата, нито на адхезията.

Какви съпътстващи мерки препоръчвате при цистит?
Номер едно – топли чорапи. Най-често се изстива вкъщи, не навън. Неслучайно бабите ни слагаха тухла на печката и затопляха краката и областта на кръста и корема ниско. Над 2 литра течности, топлите са за предпочитане – всякакви билкови чайове. Негативно е отношението ми към газираните напитки. Особено към бирата – тя е силен диуретик, но и голям провокатор на инфекция.

Пикочният мехур е много чувствителен орган, значително се влияе от питиетата и от храната. Всякакви силни подправки – лютиви, кисели, черен пипер, дразнещите храни са нежелателни. Те не са необходими на организма и той ги изхвърля. Ако  се предозира, алкохолът при всички положения има негативно въздействие. А никотинът абсолютно доказано вреди на лигавицата на пикочния мехур по същия начин, по който уврежда лигавицата на стомаха.

Коментари