Публикация

5 заповеди за здраво сърце

Ако правим 7 000 крачки на ден, можем да се спасим сърцето си, твърдят американски кардиолози.


Само допреди няколко години се смяташе, че 3000 крачки на ден е една добра доза за запазване здравето на сърцето. Сега вече е ясно, че е добре движението да се увеличи. А това значи, че е препоръчително всеки ден да извървяваме пеша по 4-5 км.

За да живеем не само по-дълго, но и с много по-добро качество на живота, трябва да спазваме 5 прости правила, които можем да наречем и 5-те заповеди за здраво сърце:

• 1-ва заповед: не пуши

• 2-ра заповед: не яж мазни с високо съдържание на животински мазнини храни

• 3-та заповед: спри с прекалената употреба на тестени храни с високо съдържание на въглехидрати, защото това може да провокира диабет

• 4-та заповед: движи се активно всеки ден

• 5-та заповед: контролирай кръвното си и пулса

В този ред на мисли, нека да спрем вниманието си върху контрола на кръвното и пулса. Крайно време е да променим схващането, че пулсовата честота между 55-60 е ниска. Напротив, тъкмо този пулс ни осигурява много по-икономичен режим на работа на сърцето и реално по-добра далечна жизнена прогноза.

Това с особена сила важи за хората, които страдат от исхемична болест на сърцето. Специалистите съветват, че при тях трябва да се поддържа пулс между 55-60.

Ние живеем в т.нар. адаптация, във всеки миг трябва да се приспособяваме към полезни и неполезни неща, които са около нас. Бързото приспособяване на организма се осъществява чрез три неща: със сърдечната честота, с кръвното налягане и с дишането.

Какво представлява сърдечната честота (пулс):
Сърдечната честота е броят на ударите на сърцето в минута в състояние на покой. При всеки удар на сърцето кръвта се изтласква в артериите. С навлизането на кръвта в артериите при всеки сърдечен удар всяка артерия се разтяга и издува. Краткото издуване на артериите се нарича пулс. В нормални условия човешкото сърце извършва около 40 милиона удара в година. Всекидневно в човешкото тяло циркулират над 10 тона кръв.

Натоварването на сърцето през нощта се равнява на пренасянето на тежест от 15 кг. на височина на 10-етажна сграда. При здрави хора се приема, че нормалната сърдечна честота в покой е от 60 до 80 удара в минута. Повечето спортисти имат сърдечна честота между 40 и 60 удара в минута. При хора с исхемична болест на сърцето трябва да се поддържа сърдечна честота от 55-60 удара в минута.

Сърцето е една уникална помпа, която се задейства 80 -100 000 пъти в денонощието, през което изтласква между 6 и 10 тона кръв. Колкото по-бързо се съкращава сърдечният мускул, или казано с други думи – колко по-бърз е пулсът, толкова повече гориво е необходимо. Обратното дава прогноза за по-дълъг живот. Това е особено важно за болните от миокардна исхемия.

Какво представлява миокардната исхемия
• Функцията на сърдечния мускул – миокарда – изисква енергия – кислородът е жизнено важен

• Когато миокардът получава по-малко кислород от необходимия за функционирането му, налице е недостиг на кислород – или миокардна исхемия.

• Следователно миокардната исхемия е дисбаланс между кислородните нужди и снабдяването.

• Кислородът се доставя чрез кръвта, достигаща до миокарда по коронарните артерии на сърцето.

• Запушването на тези артерии е най-честа причина за дисбаланс, защото се нарушава доставката на кислород.

• Сърдечната честота е също един от основните фактори, повлияващи доставката на кислород

• Повишената сърдечна честота – т.е. пулс над 60 удара в минута при пациентите с исхемична болест на сърцето повишава нуждите на сърцето от кислород и намалява доставката му. Затова специалистите казват, че най-добрият пулс за болното сърце е между 55-60 удара в минута.

Коментари