Публикация

Непростимата изневяра... на паметта

Проблемите с паметта са често срещани и могат да се появят на всяка възраст.


Всеки един от нас се е сблъсквал с подобен проблем – не успяхте да си спомните името на някой познат; забравихте за какво влязохте в даден магазин, пропуснахте часа на предварително уговорена среща; забравихте да си изпиете лекарството... Много хора ежедневно се сблъскват с „изневерите“ на паметта.
Смята се, че свежата и услужлива памет е привилегия на младостта.

Разбира се, възрастта е от значение, но паметта зависи  и от редица други фактори около нас, които влияят върху това колко бързо и точно си припомняме различни факти и събития. Физиологични, социални, емоционални, както и когнитивни процеси, различни от запаметяване, като възприятие, мислене, вземане на решение, влияят върху качеството на паметта.

Физиологично паметта се влияе от умората, храненето, заболявания, някои лекарства; емоционалното състояние – личното отношение към дадено събитие, настроението, мотивацията; безспорно и факторите на социалната среда като умствено напрежение, стрес, натискът от страна на други хора и фактори, предразсъдъци и тревоги също влияят върху умственото представяне и паметта на личността.

В състояние ли сме да подобрим паметта си? Ето някои съвети, които бихме могли да споделим с вас за насърчаване на паметта:

- Ако сте напрегнати и изнервени, релаксирайте
Паметта е неделима част от концентрацията. Трябва да намалим нервното напрежение, което е пречка за поддържане на устойчиво внимание и съсредоточаване по дадена тема или факти. Релаксацията носи спокойствие и отпускане, което подпомага ефективното съсредоточаване.
 
- Спортувайте
Физическата активност предизвиква по-интензивно кръвообращение, по-голям приток на кислород към нервните клетки и така подобрява функционирането им. Препоръчваме ви редовна физическа активност и спорт, за да увеличите работоспособността на мозъка.
 
- Изберете спокойно място за по-лесна концентрация
По възможност избирайте тихо и спокойно място за съсредоточаване, за да избегнете смущаващите влияния в околната среда – шум, разговори и пр.
 
- Упражнявайте паметта
Мозъкът не е мускул, но може успешно да се тренира. Колкото повече тренирате паметта, толкова по-висока е ефективността на мозъка. Съществуват упражнения за подобряване на паметта и концентрацията (решаване на кръстословици, судоку, упражнения за припомняне на конкретни лица и техните имена; учете или си припомняйте думи на друг език).
 
- Внимавайте повече
Пропуските на паметта често са в резултат от недостатъчно внимание. Затова е важно да внимавате в това, което правите, за да запомните по-добре информацията. Също така можете да използвате и помагала (бележки, бележници, аларми...).
 
- Не се лишавайте от сън
Качественият сън позволява да се обработи информацията, която сме поели през деня. Важно е да спим добре през нощта, да си починем и така да повишим способността си за запомняне.
 
- Дишайте дълбоко
Мозъкът представлява 2% от общия телесен обем, а употребява 20% от кислорода. Затова се препоръчва при натоварване на мозъка да се диша дълбоко, за да се удовлетворят нуждите на мозъка от кислород.
 
- Хранете се правилно
Микроелементите като фосфор, магнезий, цинк и селен са съществени за поддържането на мозъка. Към тези микроелементи се добавят и витамините B6, B9, E, необходими за високия капацитет на мозъчната дейност. Магнезият е особено ценен елемент, участващ в над 300 ензимни процеса в организма, намалява нервното напрежение и е особено важен за поддържане на нервната и мозъчната дейност, а също така спомага за поддържане на правилен сърдечен ритъм, намалява и появата на болезнени мускулни спазми.

- Приемайте продукт с гинко билоба
Екстрактът от гинко билоба поддържа оптимално кръвооросяване на мозъка, съответно подобрява притока на хранителни вещества и кислород до мозъчните клетки и ги предпазва от увреждане и смърт. Резултатът – по-бързо и лесно запомняне, услужлива памет, остра мисъл, по-добра ориентация в пространството,  по-бързи реакции и не на последно място – по-добра умствена работоспособност.

Особено подходящ е приемът на комбинация от гинко билоба и магнезий, за да заредите мозъка и тялото си с енергия, да овладеете стреса и напрежението, да запазите младостта и свежестта на вашата памет. Комбинацията затопля студените ръце и крака, намалява световъртежа и шума в ушите, пристъпите на главоболие, намалява умствената преумора, повишава работоспособността, дава усещане за свежест и пъргавина на мисълта, а това безспорно подобрява самочувствието и удовлетворението от едно по-спокойно, добре организирано ежедневие и по-пълноценен ден.


Коментари