Публикация

Дихателните проблеми се влошават през есента

Рязката промяна във времето предразполага към изостряне на заболявания като астмата и хроничната обструктивна белодробна болест.


Рязката промяна във времето предразполага към изостряне на заболявания като астмата и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), твърдят учените.

На първо място, опасно е преохлаждането на организма. То води до активиране на бактериите в устната кухина и ги прави патогенни. Това може да предизвика отделяне на храчки и кашлица.

С настъпването на есента болните с астма и ХОББ са изложени и на повишен риск от вирусни инфекции.
Допълнителен рисков фактор са полените на някои плевели, които се разпространяват през есента.

Летният сезон е „тих” период за тези заболявания и пациентите занемаряват лечението си. Щом се почувстват добре, много от тях дори престават да носят инхалаторите със себе си. И когато времето се влоши и усетят, че не могат да дишат, отиват при лекаря, но в такива случаи е по-трудно да им се помогне.

Особено важно е да се следва точно предписаното лечение и хората, на които е предписано инхалаторно лечение с кортикостероиди, винаги да носят инхалаторите със себе си. Освен това, страдащите от хронични белодробни заболявания, трябва да се пазят от настинка.

Коментари