Публикация

Временни пунктове за кръводаряване

Над 60 души до обяд станаха доброволни кръводарители в открития тази сутрин мобилен пункт в Министерство на здравеопазването.


Всички те се отзоваха на отправения призив на МЗ и Националния център по трансфузионна хематология за спешно набавяне на кръв от групите А и О. Недостигът на кръв и кръвни продукти се появи в резултат на повишения брой оперативни интервенции в лечебни заведения в София и в Западна България.
Министърът на вътрешните работи и вицепремиер

Цветан Цветанов и министърът на икономиката и енергетика Делян Добрев бяха сред първите кръводарители още рано сутринта. „Ако това помогне за спасяването на човешки живот, или за предстоящи операции, които са планирани и трябва да бъдат направени, смятам, че всеки един би било редно да го направи", каза министър Цветанов.

"Смятам, че винаги, когато имаме възможност, трябва да даряваме кръв,   каза министър Делян Добрев, който заяви, че за първи път става кръводарител.  В акцията се включи и министърът на образованието и науката Сергей Игнатов, който също дари кръв в открития пункт в МЗ.

Освен двамата министри в акцията се включиха и десетки служители на МЗ и много граждани на столицата. Поради големия брой на желаещите да дарят кръв мобилният пункт в МЗ ще продължи работата си до края на деня.

„Изключително съм благодарна, че българските граждани проявяват   съпричастност за преодоляване на появилите се затруднения, заяви министър Десислава Атанасова. Впечатлена съм от големия брой на хората, които безрезервно се включват в акцията и вярвам, че нашето общество е общество на солидарността. Тя допълни, че МЗ има готовност да продължи акцията докогато е необходимо.

Днес мобилен пункт за кръводаряване ще заработи и в Министерския съвет.

В началото на следващата седмица кампанията продължава и по график в нея се включват всички министерства и другите административни звена към тях. Всички областни управи в страната също се присъединяват към призива да се дарят кръв и кръвни продукти. С участието на РЗИ и областните управители в областните градове се организират акции, в които могат да се включат всички желаещи.

В Бургас екипи ще бъдат разположени в централата на БЧК, както и във Военноморска база „Атия”. Гражданите ще могат да дарят кръв и в Кръвния център в областната болница.

Акцията е във връзка с появилия се недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О в лечебни заведения в гр. София и в Западна България.

Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения.  

Освен във временните пунктове за кръводаряване, всички, които желаят да дарят кръв, могат да направят това и на следните места:

- в НЦТХ - София, ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30, а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа
- в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.

От Националния център за трансфузионна хематология напомнят на кръводарителите, че минималния срок между две кръводарявания следва да е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали и да не са приемали лекарства през последните 48 часа. Необходимо е също преди това те да са приемали храна. При посещение на кръвните центрове задължително се представя документ за самоличност.

Коментари