Публикация

Кои мазнини да поканите на трапезата?

Ако се чудите кои мазнини са добре дошли на масата ви и кои да изключите, ето какво трябва да знаете.


ИЗПОЛЗВАЙТЕ НЕНАСИТЕНИ МАЗНИНИ
Те са два вида – мононенаситени и полиненаситени. Тези, които са полезни за здравето ви, са мазнините омега-3 /полиненаситените/. Съдържат се в орехите и ореховото масло, авокадото, лененото масло и в различни семена. Смята се, че приемането и на други ненаситени мазнини – като омега-9, които се съдържат в зехтина, фъстъците, лешниците, бадемите също помагат срещу стареенето. Общото между добрите мазнини е, че те се извличат от растения и повечето от тях са полезни за сърцето.

СПАЗВАЙТЕ СЪОТНОШЕНИЕТО
Според някои лекари трябва да се избягват мазнините омега-6, които се съдържат в соевите семена, царевицата и шафрана. Много специалисти по затлъстяването смятат, че тези мазнини не действат срещу процеса на стареене. Има много различни мнения, но изглежда, че оптималният вариант се крие в съотношението 1 към 4 между омега-3 и омега-6. Типичната американска диета е 1 към 20, което значи, че американците приемат прекалено много мазнини омега-6.

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ ВТВЪРДЕНИТЕ МАЗНИНИ
Нездравословните наситени мазнини се намират в продукти от четириноги животни, главно в червените меса, колбасите, маслото, пълномасленото сирене, а също така в палмовото и кокосовото масло. Те не се разтопяват при стайна температура.
Ако искате да си намажете нещо на сандвича вместо масло използвайте горчица, доматен сос, лютеница, пастет от маслини.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА КОНСЕРВАНТИТЕ
Мазнините, обработени с консерванти, са хидрогенирани, за да ги запазят от разваляне, да издържат на стайна температура и да бъдат дълготрайни. Така обработени, тези мазнини се превръщат в най-вредните. Те повишават лошия холестерол и понижават добрия – точно обратното на това, от което се нуждае организмът.

ИЗВОДЪТ? НАСЛАЖДАВАЙТЕ СЕ, НО НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ
Мазнините омега-3 ви подмладяват, затова включете в дневното си меню шепа орехи или бадеми, яжте авокадо и риба. Повечето учени, но не всички, включват зехтина в здравословните храни. Само 6 ореха, които съдържат 70 калории, освобождават хормона холицистокинин, който потиска директно в мозъка желанието за хранене. Половин час след като сте изяли орехите, чувството за глад изчезва. Размажете малко авокадо на един стрък целина или изяжте няколко ореха, изпийте чаша вода и чаша от любимото ви вино и се разходете половин час преди вечеря. И не забравяйте, че и здравословните мазнини са висококалорични.

Коментари