Публикация

Първи клас, детското здраве и развитие

Интервю с доц. Маруся Лилова, началник на Клиниката по педиатрия в „Токуда болница София”.


Доц. Лилова, повече ли боледуват децата от първите класове, когато тръгнат на училище?
Зависи дали преди това са посещавали детско заведение. След като въведоха предучилищните групи, повечето деца вече са минали периода на често съприкосновение с инфекциозни причинители. Повече боледуват децата, които до момента са отглеждани у дома, без много контакти със свои връстници. Но да не забравяме, че есента и зимата по принцип са сезоните с увеличаване на дихателните инфекции и това се отразява на малките.

Каква е ролята на стреса, който част от първолаците изпитват в първите учебни седмици?
Тръгването на училище е някакъв вид стрес за доста от децата, но част от тях са адаптирани от детските градини и занималните. Въпреки това по-чувствителните изпитват известни затруднения със социализацията в новата училищна среда, което може да рефлектира в нарушения на съня, главоболие, коремни болки или отказ сутрин да тръгнат към училището, плач и т.н. Но това обикновено се преодолява много бързо. Важна е подкрепата от страна семейството, както и да се проведе разговор с педагозите, за да се намери правилният подход към всяко дете. Добре е стресът да се овладява с психологически похвати.

Необходимо ли е да се взимат някакви допълнителни мерки за укрепване на здравето преди началото на учебната година?
Закаляването на детския организъм е добре да става през цялата година чрез рационално хранене, правилно разпределение на активностите, престой на открито, адекватно облекло. Ако детето се храни здравословно и се движи според изискванията за съответната възраст, няма нужда да приема например витамини под формата на таблетки. Това е нужно за някои деца с хронични проблеми, когато лекарят преценява какво да предпише.

Проблемът е, че децата обикновено харесват сухи, концентрирани храни и продукти за бързо хранене, а не готвено и салати...
Тук е много важна ролята на родителите. Особено в ранната възрастова група децата развиват навици, каквито се практикуват в семейството. Ако от малки техният вкус се развие в правилната посока, след това сами ще искат плодове и зеленчуци. Разбира се, не трябва да ги лишаваме напълно от примамливите сандвичи, придружени с играчки от витрините, но нека да не е всеки ден.

Лично вие наблюдавате ли във вашата практика увеличаване броя на децата със затлъстяване?
За съжаление да и това е много голям проблем. По различни оценки около 30% от българските деца са с наднормено тегло и направо със затлъстяване. А това въобще не е козметичен дефект. Прекалените килограми водят след себе си редица заболявания, които навремето бяха характерни само за възрастните. Днес имаме много деца с предиабет, инсулинова резистентност, метаболитен синдром. Това са бъдещи млади хора с диабет, хипертония и ранна исхемична болест. Затова трябва да обръщаме сериозно внимание на храненето и движението!

Колко време детето от ранните класове е нормално да прекара пред компютъра?
Не повече от 1 час на ден. Иначе детето неусетно се обездвижва, преуморява зрението си и се превъзбужда, особено ако играе на компютърните игри преди лягане. Едно дете на 7 години трябва да има 10 часа спокоен сън. Това му гарантира нормално физическо и психическо развитие.

Напоследък някои семейства отказват задължителните ваксини, като смятат, че това е особен вид „еко” отглеждане на детето. Какво ще им кажете?
Това е много голяма грешка, която се мултиплицира. Затова не е далече моментът, в който ще станем свидетели на неблагоприятните последици от пропуснатите имунизации. Не искам да си помисля например какво ни чака, ако се завърне полиомиелитът. Не бива родителите, а и цялото общество да допуснат деца да страдат от 100% предотвратими заболявания. Компромиси с имунизациите трябва да се правят само по строги и установени от лекар причини. По отношение на ваксините от задължителния календар има натрупан огромен световен опит и доказателства, че те гарантират предпазване от изключително тежки, дори смъртоносни болести. Не знам как някои поемат риска да не защитят децата си.

Има обаче и родители, които като своеобразна презастраховка настояват, ако детето се изкашля два пъти и му потече носа, веднага да започне антибиотик.
Това също е груба грешка, защото педиатрите и общопрактикуващите лекари отлично познават критериите за изписване на антибиотици. Трябва всички да са наясно, че това не са лекарства срещу кашлица и температура, а препарати, които действат срещу конкретни бактериални причинители. В началото на една вирусна инфекция антибиотиците нямат място. Ако вече заболяването еволюира и се насложи бактериална инфекция, лекарят със сигурност ще предпише и антибиотик.

Коментари