Публикация

Права или къдрава – това е въпросът

Къдравелките мечтаят за абсолютно гладка коса, а правокоските желаят къдрици. И ако доскоро къдренето беше лесно, то сега и с изправянето е така.


Ако искате да пригладите къдриците, избирате между механиката и химията. Косата се изпъва със сешоар, преси, специални четки или ролки плюс хилядите козметични продукти за усмиряване – шампоани, кремове, балсами, пяна, маски, спрей, серуми. Това е лесно и евтино, но изисква много време и е нетрайно.
Трайното химическо изправяне е доста по-скъпо и не във всеки салон го могат.

Най-актуално е бразилското, доскоро достъпно само за звезди. Цената зависи от дължината и плътността на косата, а в много салони се калкулира според количеството изразходван продукт. В повечето реклами пише, че бразилското изправяне възстановява увредени коси, но истината е, че се прави с вредния формалдехид, макар и в много малки количества. Задължително се използва кератин - протеин, който запълва празнините в космената фоликула. Косата се измива със специален шампоан, а влажните кичури се намазват с лепкавия кератин. Следва издухване със сешоар и после преса с температура 200 градуса. Изправената коса се запазва около пет месеца, а цената е между 170 и 350 евро.

Фризьорските салони се надпреварват в сайтовете за колективно пазаруване с големи отстъпки за опъване на къдриците. Разликите са не само в цените, но и в технологията на изправяне. Но навсякъде присъства кератинът. Някои използват и чиста натурална коприна, негативни йони, природни съставки, морски колаген. Обикновено отстъпката сваля цената от 300 на 150 лева. Има и доста по-евтини, но не се споменава нищо за етери и формалдехид, а се посочва американска или италианска технология за изчезване на къдриците за около две месеца.

Тези, които са решили да гладят косата вкъщи, имат нужда от преса, кръгла четка и много шишенца със специална козметика. Най-лошите преси са металните, тъй като все едно гладите косата с ютия. Керамичните са по-безвредни и не толкова скъпи, а най-добри за гривата са с йонно-керамично и турмалиново покритие. Има преси със защита срещу опарване и прегряване, терморегулатор, светлинен индикатор, различни приставки, равномерно разпределение на топлината, LCD дисплей, възможност за работа върху суха и мокра коса, защита чрез самоизключване и други екстри. Цените са от 15 до 300 лева.

Пресата обаче трябва да се ползва само върху суха коса и не повече от 2 пъти седмично.
Природни врагове на къдриците има и във всяка кухня. Гривата става по-гладка, ако я облеете с мляко и постоите половин час. Може да се добави и лъжичка мед. Зехтинът също изправя къдриците. Затопля се и се втрива в косата, стои половин час с увита кърпа.

Чаша кокосово мляко и сок от лимон също е чудесен изправящ балсам. Изправящи агенти са и маслата от роза, лайка, кедрово дърво, сандалово дърво, репей, лавандула и розмарин. Те се справят чудесно с чуплива коса, но не и с много къдрава.

Но ако искате да изправите къдриците, преценете дали си струва, тъй като дамата във фризьорския салон до вас най-вероятно мечтае за вашата коса.



Коментари