Публикация

Регионален център за хемофилия в УМБАЛ „Свети Георги”

Регионален център за вродени коагулопатии и хемолитични анемии отвори врати в УМБАЛ „Свети Георги”.


Центърът е част от Клиниката по хематология и ще обслужва региона на Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, който се нарежда на второ място по заболеваемост от хемофилия и таласемия в страната, обясни изпълнителният директор на болницата проф. д-р Карен Джамбазов. По думите му ръководител на новото медицинско звено ще е националният консултант по хематология проф. д-р Стефан Горанов.

Комплексът е обособен на третия етаж в сграда, съседна на Клиниката по хематология - в ДКЦ „Свети Георги”. Оборудван е със собствени средства на Университетската болница в Пловдив в размер на 10 800 лв, както и чрез дарения на няколко фармацевтични компании.

В ход е процедура по издаване на разрешение за работата му от Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантации.

Изграждането на Сектора отново е със средства на болницата в размер на 400 хил. лв., като част от обзавеждането на кабинетите е предоставено от дарители.

В него ще се осъществяват специфичните медицински диагностични и лечебни дейности от рода на високодозова, миелоабративна химиотерапия и режими с редуциран интензитет с последваща трансплантация на хемопоетични стволови клетки. Процедурите са съобразени с методичните указания за диагностика и лечение на заболяванията на кръвта и кръвотворните органи, обясниха от Университетска болница в Пловдив.

Коментари