Публикация

Грипът не подбира органите, на които вреди

Лятото свърши и скоро ще започне сезонът на грипните вируси. Едва ли има орган, към който грипът да не проявява интерес...


Често води до пневмонии и бронхиолити
Грипният вирус бързо уврежда лигавицата на дихателните пътища и често се стига до усложнения - пневмонии или бронхиолити. Бронхиолитите са възпалителни изменения на бронхиолите. Всичко е свързано с имунната система. Ако организмът е слаб, опасността от усложнения е много голяма. Рисковият контингент са пушачите, защото те са увредили локалната защита на белия дроб.

Ресничките, които покриват отвътре дихателните пътища са парализирани от токсините в цигарения дим и не могат ефективно да изтласкват чужди частици, включително болестотворни агенти. Рискови са и хората с придружаващи заболявания. Ако в хода на грипа се появи силна и упорита кашлица, тя може да е първият синдром на пневмония. Задържането на температурата повече от 3 – 4 дни също е тревожен признак.

Вярно е, че вирусните пневмонии могат да не се чуят на слушалка или да се чуят само свиркащи хрипове, което понякога може да заблуди лекаря. Друг признак е изпотяването.

Лечението на пневмониите зависи от общото състояние – неувредените хора могат да се лекуват и у дома. Хронично болните, децата и старите хора, както и пациентите със склонност към ниско кръвно, учестено дишане, нисък кислород в кръвта трябва да са под постоянен лекарски контрол в клиника.

При някои пациенти може да се развие миокардит
Грипът натоварва сърдечно-съдовата система от една страна чрез общата интоксикация на организма, която предизвиква, а от друга – чрез високата температура.

При някои пациенти може да се развие миокардит – възпаление на сърдечния мускул. Това усложнение може да започне по време на острия период или след като грипната инфекция започне да отшумява. Пациентите трябва да се обърнат към лекар при появата на необичаен нощен задух, ускорен пулс над 100 удара в минута, който се поддържа през целия ден, аритмия.

При кардиолога ще бъдат направени изследвания (ЕКГ, ехокардиография, рентгенова снимка), които да потвърдят или отхвърлят развитието на миокардит или други сърдечни проблеми. Грипът може да усложни и задълбочи налична преди това сърдечна недостатъчност.

Затова тези болни трябва рано да търсят компетентна помощ.

Особено уязвими са болните с диабетна и хипертензивна нефропатия
Вирусът на грипа може да отключи развитие на остър гломерулонефрит. Кръв в урината, задух, отоци и високо кръвно налягане са симптоми, при които трябва да потърсите помощ от нефролог.

На второ място вирусът може да усложни налично бъбречно увреждане при пиелонефрит или при пациенти с потисната имунна система. Особено уязвими са болните с диабетна и хипертензивна нефропатия, при които грипът може рязко да влоши бъбречната функция с необходимост от спешна хемодиализа.

При повечето пациенти възникнала остра бъбречна недостатъчност в хода на тежка вирусна инфекция завършва с пълно оздравяване, но понякога може да се развие и хроничен гломерулонефрит, което е прогресиращо заболяване. При бъбречни оплаквания по време или след грип си направете поне елементарно изследване на урината и на уреята и креатинина в кръвта. Появата на белтък в урината е симптом на бъбречно увреждане.

Най-често се развива остър отит
По отношение на ушите грипът може да даде усложнение по кръвен път или чрез евстахиевата тръба. Най-често се развива остър отит.

При него пациентите имат болка в ухото, най-често едностранно, както и намаление на слуха от проводен тип. Лекарят ще забележи при прегледа кръвонасядане по тъпанчето. Друга вероятност е да се развие възпаление на слуховия нерв. То може да протече и без болка, но сигурен признак е внезапното намаление на слуха едностранно или двустранно. Това затруднение е от т.н. приемен тип.

Възпалението на слуховия нерв трябва задължително да се лекува в специализирана клиника, за да се намали опасността от трайно увреждане.

Грипът сериозно засяга имунитета и общото състояние на организма, поради което след него могат да се развият и бактериални инфекции на гърлото, които протичат със силни болки, бели налепи и удължаване на периода с висока температура. Те се лекуват с антибиотици по лекарска преценка.

Съществува опасност от менингит
Този щам на грипа протича на първо място с главоболие, което е една от проявите на болестта. Хората имат мускулни болки и главоболие. Често усложнение са полирадикулоневритите – възпаления на периферните нерви на горни и долни крайници – преходни, но в рамките на 1 до 2 седмици пациентите са в тежко състояние.

Понякога остават проблеми от преживяното възпаление. Първите признаци са мускулни болки, изтръпване в крайниците, слабост, невъзможност за движение.

Друго усложнение са менингитите. Първи симптоми са главоболие, светобоязън, вратна стегнатост, повръщане, унесеност, сънливост. Лекуват се в болнична обстановка. Не е заразен самият менингит, а общата вирусна инфекция. При децата до 5 – 6 г. могат да се получат термични гърчове, които не се опасни.

Коментари