Публикация

Храната, свободните радикали и остаряването

Възпалителните процеси и оксидативният стрес ни състаряват. Свободните радикали са агресивни, кислородосъдържащи молекули с унищожително действие.


Те карат ябълката да изгние, причиняват ръждясването на колата и повяхването на кожата.Организмът разполага със системи, които обезвреждат радикалите, но слънчевото изгаряне, стресът, пушенето и околните влияния могат само да стимулират образуването им.

В борбата срещу тях се нуждаем от храни с противовъзпалителен ефект и антиоксидантно действие. Как възпалителният стрес състарява човешкия организъм и какви са начините да им се противопоставим?

Думата „възпаление” винаги се свързва с болка и зачервяване. Противно на това най-опасното възпаление в тялото преминава тихо и безболезнено. Затова лекарите го наричат тихо възпаление, или възпаление на стареенето.

Човек трябва да приеме този процес като голям айсберг, който се образува незабелязано и неговият връх се показва на повърхността след дълго време.

Тихото възпаление се натрупва с десетилетия, докато накрая не се изяви във формата на сърдечен удар, болестта на Алцхаймер или рак.

Най-честите причинители на вътрешния огън са лошите мазнини, които причиняват възпаления на стените на съдовете. Друг неприятен момент е бялата захар, която полепва и задебелява клетъчната мембрана.

Стените на съдовете се възпаляват като кожата при слънчево изгаряне, което предизвиква сърбеж. Освен това могат да се появят старчески петна, когато глюкозата не се разгражда правилно и се превръща в глюкозин.

Правилното хранене е най-добрата защита от тихия огън. Добрият противовъзпалителен ефект на вторично добитите растителни вещества и омега-3 мастните киселини може да се използва оптимално.

Освен омега-3 мастни киселини (риба, орехи, конопено олио) ние се нуждаем и от омега-6 мастни киселини (месо, слънчогледово олио). Тяхното съотношение трябва да бъде 1:2, като неговото спазване има много благоприятен ефект.

Свръхтеглото има доста фатални последствия. С него човек не би могъл да остарее здрав и щастлив. Всяка мастна клетка влияе негативно върху здравето и хормоналното ниво.

Най-вредно е действието на мастните клетки на мазнините, намиращи се около коремните органи, или т.нар. висцерални мазнини. Те предизвикват много възпалителни фактори, които играят ролята на абсцеси в коремната кухина.

Растителните вещества и другите вещества, гасящи вътрешния огън, може да се използват само тогава, когато организмът е имал идеално тяло преди затлъстяването.

Италианският учен Паоло Джакомини определя радикалите като безразсъдни френски ергени. Свободните радикали са агресивни, кислородосъдържащи молекули с унищожително действие. Те карат ябълката да изгние, причиняват ръждясването на колата и повяхването на кожата.

Организмът разполага със системи, които обезвреждат радикалите, но слънчевото изгаряне, стресът, пушенето и околните влияния могат само да стимулират образуването им.

Веществата, действащи антиоксидантно, като прихващачи на свободните радикали, се намират в плодовете (най-вече в обелките на някои от тях), в зеленчуците и в чая.

Богати на антиоксиданти са ягодовите плодове или тъмните зеленчуци с листа като спанак, а също и домати, маслини, броколи и тикви. Колкото по-зрели са плодовете и по-тъмни са цветовете им, толкова по-силно е действието на антиоксидантите.

Коментари