Публикация

Естествени средства срещу киселинен рефлукс

Хората с диагноза „гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)” и по-леки проблеми с киселините знаят, че пътят към излекуването е дълъг и трънлив.


Рефлуксът често не се диагностицира правилно, защото симптомите му наподобяват други заболявания. Решение обаче винаги има.

Когато храносмилателната система работи нормално, погълнатата храна преминава през хранопровода през еднопосочен клапан, наречен долен езофагиален сфинктер (отворът на стомаха). При нормални обстоятелства клапата се отваря, когато погълнем храна, и се затваря, след като тя навлезе в стомаха. Киселините и ензимите разграждат храната преди да отиде в червата. Рефлуксът се получава, когато клапанът не функционира добре и позволява на частично смляното стомашно съдържание и киселини да се върнат обратно в хранопровода.

Тогава човек започва да усеща гръден дискомфорт, парене в горната част на стомаха или в гърлото, а понякога и лош вкус в устата. Освен медикаментозното лечение с антиациди, може да пробвате и чрез храната. Има естествен начин да се справите с киселините.

Сложни въглехидрати
Яжте хляб и зърнени храни, които са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на сложни въглехидрати, препоръчват лекарите. Опитайте се да избягвате преработените тестени изделия. Хапвайте често, но по малко, защото обилното хранене претоварва стомаха и се произвеждат повече киселини.

Зеленчуци / плодове
Избягвайте храни с високо съдържание на лимонена киселина. Лекарите препоръчват  ябълки, банани и други пресни плодове. Ябълките са с високо съдържание на сложни въглехидрати. Съдържат и вещества, които помагат за укрепване на клапана, който пропуска киселините обратно, когато не работи правилно. Бананите са естествени антиациди, според учените.

Млечни продукти
Млякото, сиренето и другите млечни продукти са богати на калций, естествен инхибитор на стомашната киселина. Трябва да изберете обезмаслени или нискомаслени млечни продукти, тъй като храните, които съдържат много мазнини, ще останат в стомаха за по-дълъг период от време.

Коментари