Публикация

Помощ! Световъртеж и проблеми с паметта...

Често ли се случва да усещате замайване, да имате световъртеж и да не сте сигурни къде и как стъпвате?


Ако е съпроводено и с шум в ушите, то това обикновено е сигнал, че кръвооросяването на мозъка е нарушено поради някаква причина. Според статистиката приблизително 40% от всички пациенти, които посещават общопрактикуващите лекари в България, страдат от световъртеж, шум в ушите или са с намален слух.

Най-честите причини за нарушено мозъчно кръвообращение са дегенеративни изменения в областта на шията (т.нар. шипове) и нарушена мозъчна микроциркулация.

Световъртежът може да бъде ранен симптом на мозъчно-съдовата болест, която е важен медицински и социален проблем, тъй като България е на едно от водещите места в света по заболяемост, болестност и смъртност от съдови заболявания. Световъртежът, нарушеното равновесие и шумът в ушите са сред първите, а често и единствените признаци на съдовите заболявания в областта на мозъка.

С напредване на възрастта кръвоносните съдове в цялото тяло стареят (т.нар. атеросклероза), но особено чувствителна е промяната във фината кръвоносна система на мозъка, която представлява гъста мрежа от съдове с деликатна структура. Атеросклеротичните изменения на тези съдове водят до намалено кръвоснабдяване на отделните мозъчни структури и влошена микроциркулация, която е от изключителна важност за поддържане жизнеспособността на мозъчните клетки, а оттам и на всички мозъчни функции – памет, концентрация, мислене, заучаване на нова информация, правилна координация на движенията, остър слух, зрение и др. Можем ли да забавим стареенето на кръвоносните съдовете в мозъка и по-дълго време да го поддържаме млад и устойчив на промените на възрастта?

От векове е позната силата на гинко билоба да поддържа мозъчната микроциркулация и екстрактът от листата на това дърво традиционно се използва за общо тонизиране на организма и запазване на младо и жизнено тяло. Неслучайно името „гинко билоба” се свързва с памет и младост. Защо? Екстрактът от гинко билоба разширява кръвоносните съдове – артерии и артериоли, което води до повишен кръвоток, а това означава по-голям приток на кръв към мозъка, повече кислород и хранителни вещества, а в същото време бързо отвеждане на натрупаните токсични продукти от жизнената дейност на клетките.

Така по-интензивният обмен на кръв в мозъка води и до по-активна мозъчна дейност – по-добра памет, концентрация; намалява шумът в ушите, замайването, тревожността и депресивните настроения. Особено ценно е влиянието на гинко билоба върху показателите на кръвта – тромбоцитната агрегация и вискозитет. Гинко билоба намалява слепването на тромбоцитите и така намалява и риска от образуване на съсиреци в кръвоносните съдове и тяхното запушване. Ето защо приемът на гинко билоба може да се препоръча за превенцията на инфаркт или инсулт. Гинко билоба намалява и вискозитета на кръвта и така спомага за по-добра микроциркулация – достигането на кръвта до всяка клетка на тялото.

Не на последно място е и антиоксидантният ефект на екстракта от гинко билоба - допринася за поддържане на здрави и еластични кръвоносни съдове в цялото тяло, но също така защитава ретината срещу дегенеративни изменения, настъпващи с напредване на възрастта (т.нар. макулна дегенерация). Изравнява обема и качеството на междуклетъчната течност, което е от голямо значение за мозъчната тъкан и ретината.
Когато екстрактът от гинко билоба се съчетае с магнезий, ефектът върху съдовата стена е оптимален, тъй като магнезият релаксира (отпуска) съдовата стена и така намалява риска от спукване на съда, а и снижава стойностите на кръвното налягане.

Магнезият е ценен елемент за човешкия организъм, но за съжаление храната не осигурява достатъчното количество за дневен прием поради многократната обработка и присъствието на множество синтетични субстанции. Ето защо зачестяват оплаквания като болезнени мускулни схващания – ако през нощта се случи да се схване мускул на крака, това е сигнал, че имате недостиг на магнезий. Недостигът на магнезий води и до повишена раздразнителност, намалена способност за концентрация. 

Магнезият допълва ефекта на гинко билоба, тъй като участва в провеждането на нервните импулси, също така подпомага мускулната релаксация, което го прави перфектно допълнение при упражняване на различни видове спорт; при хронична умора; при мускулни крампи (болезнено схващане на мускулите) и главоболие.

Комбинацията от гинко билоба и магнезий е особено подходяща за всички, които имат проблеми с паметта, координацията на движенията, световъртеж, шум в ушите, без тези оплаквания да се дължат на други причини, различни от нарушено кръвооросяване. Разбира се, ако страдате от посочените симптоми, задължително се консултирайте със специалист – невролог или УНГ, за да се изключат евентуални туморни образувания в мозъка, микроинсулти и т.н.

Ако сте на средна или по-напреднала възраст, във всички случаи приемът на гинко билоба в комбинация с магнезий е от полза, за да се поддържа оптимално кръвооросяване на мозъка, слуховата зона и ретината. Комбинацията е ценно допълнение към терапията на сърдечно-съдовите заболявания - хипертония, аритмии. За по-младите е особено подходяща, ако работят в условия на психически стрес и напрежение и често страдат от т.нар. тензионно главоболие. Комбинацията от гинко билоба и магнезий намалява умората и повишава работоспособността на организма, без да възбужда централната нервна система (подобно кофеина) и без да натоварва работата на сърцето.Коментари