Публикация

Пълноценното хранене е важно за бъдещите майки

Интервю с д-р Петя Генчева, акушер-гинеколог, за бременността, здравето и подготовката за майчинството.


Д-р Генчева, повишава ли се информираността на младите жени по отношение на подготовката за майчинството?
Да, и техните въпроси все по-често биват задавани още преди забременяването. А всички добри професионалисти знаят, че когато семейството планира да има дете, здравословното състояние на майката трябва да бъде добро, което предполага съответните своевременни прегледи и изследвания. Младите жени получават информация освен от нас, лекарите, и от интернет. Но винаги казвам на пациентките си – това не е сто процента достоверен източник. Разговорът с лекаря, на когото жената има доверие и който познава състоянието й, не може и не бива да бъде заменен с прочетеното в интернет. Така че грижата за бъдещите майки започва още преди зачеването. Бременността и раждането са едно голямо изпитание за жената, но и най-важната и отговорна мисия, отредена й от природата. И има постулат – здрава майка, здраво бебе.

Как съвременната медицина осъществява тази синхронна грижа?
Първо, винаги съветваме напълно да се игнорират пушенето, алкохолът, големите физически натоварвания. Акцентираме на течностите - по 2-3 литра дневно, като се избягват газираните напитки, кафето също. Храненето да е добре балансирано, да се приемат малки порции 4-5 пъти дневно, като преобладават белтъчините – това е градивният материал на организма, пресните плодове и зеленчуци. Изключват се консервираните храни, намаляват се солта, рафинираната захар, тестените изделия. Бременната жена се нуждае от поне 8 часа сън, умерено физическо натоварване, разходки на чист въздух по равен терен, плуване, йога за бременни и т.н. индивидуално съобразена двигателна активност.

Пълноценното хранене е много важно за организма на майката заради повишени нужди, свързани с хормоналната пренастройка и необходимостта да се подаде на плода балансирано количество витамини и микроелементи. Само хранителните продукти, макар и съобразени подходящо, не са достатъчни. Затова са разработени различни видове добавки, които имат за цел да доставят в организма необходимото количество витамини и микроелементи, осигуряващи пълноценното развитие на бебето, доброто състояние на майката. За бебето от първостепенна важност е включването на фолиевата киселина.

Тя подпомага растежа на клетките и доброто развитие на зародиша. В естествено състояние съществува в зеленолистните зеленчуци и месото, но абсорбцията е много малка. Затова фолиевата киселина трябва да бъде внесена допълнително, тъй като недостигът й е свързан с повишен риск от тежки, често несъвместими с живота малформации. Малките дефекти на невралната тръба също не са за подценяване, тъй като те правят индивида непълноценен. Напоследък на пазара се появи „Огестан”, продукт с много добре съчетано количество фолиева киселина с други добавки, които идеално покриват нуждите на майката и бебето.

Вече никой не приема за нормално бременността да подронва под каквато и да е форма здравето на жената.
Това е идеята на тези добавки - да се запази доброто здравословно състояние на майката, свежият вид на кожата, косата, на ноктите, състоянието на зъбите. „Огестан” е съчетание от всички необходими за целта съставки - той намалява и риска от артериална хипертония и съответно възможните опасни последици, свързани с нея. Съдържа също омега-3 мастни киселини, които подпомагат развитието на мозъка и ретината на плода. Йодът също е важна част от препарата, като ролята му е да предпазва майката от нарушена функция на щитовидната жлеза, а за бебето да осигури добро умствено развитие.

------------------------------

За контакт с д-р Генчева:
0893 665 708


Коментари