Публикация

Когато клетките крещят за цинк...

Цинкът играе важна роля за репродуктивната функция при мъжете. Липсата на този минерал бързо понижава нивото на тестостерона и намалява броя на сперматозоидите при иначе напълно здрави млади мъже.


Именно високото съдържание на цинк е причината стридите да имат репутация на силен афродизиак. Освен тях най-богатият извор на цинк е месото и най-вече червеното.

Имате ли недостиг на цинк?
Цинкът е необходим за растеж и възстановяване; той участва в дейноста на няколко важни хормона и стотици ензимни реакции. Неговият недостиг може да забави растежа при децата, да намали значително имунната функция, да забави излекуването на рани и да намали растежа на мускулите. С недостига на цинк са свързвани депресията и ракът на стомаха.

Този проблем обикновено е характерен при нисък прием на животински протеини. Подобен недостиг може да навреди на здравето с годините. Вегетарианците и избягващите мазнините са изложени на по-голям риск от недостиг на цинк.

Цинк и тестостерон
Тестостеронът е един крайно важен хормон за мъжете, както и за жените. Той засилва сексуалната активност и капацитет, увеличава обема на мускулната маса, стимулира растежа на костите, влияе положително на енергийния баланс и имунната функция. Лекари забелязват в практиката си увеличаване на броя на мъжете с понижено ниво на тестостерон, което води от своя страна до намалена сексуална активност и дори намален обем на мускулна маса, въпреки редовни тренировки с тежести.

Изследвайте се!
Ако усещате полова слабост и общо понижен енергиен тонус, намалено образуване на мускулна маса, направете си изследване на кръвта, което да включва пълен профил на стероидния хормон. Именно стероидните хормони като тестостерона правят мъжете…мъже.

Важно е не само цялостното ниво на тестостерон, но също нивата на свързващия полов хормон глобулин, както и свободния тестостерон. Допълнителният, свободният, несвързаният тестостерон е този, който стимулира половата мощ и растежа на мускулите и костите.

И след като цинкът играе толкова важна роля за нивото на тестостерона, следващата стъпка е да се определи съдържанието на цинк. За жалост, обикновените изследвания на кръв и серум не се смятат за много надеждни: кръвните и серумните нива на цинка може да изглеждат напълно нормални, даже когато вашите клетки „пищят” за цинк.


Коментари