Публикация

Шоколадът – храна за душата и красотата

Шоколадът подхранва душата и красотата. Още древните индианци са обожествявали какаовото дърво като извор на сила и богатство.


Само привилегировани се наслаждавали на напитката на щастието векове наред. Шоколадът бил достъпен единствено за короновани особи и хора с дебели портфейли.

И вкусът, и ароматът на какаото усмихват и даряват вътрешна хармония. Теоброминът задейства освобождаването на ендорфини – хормоните на щастието, а какаовото зърно е силен антиоксидант, бъкан с витамин В1, В2, РР, провитамин А, магнезий, калий, калций, натрий и желязо.

Шоколадовата терапия е сред най-модерните процедури по разкрасяване. Вкусните маски, масажи и вани гонят стреса и гладят бръчките. Какаовото масло овлажнява, омекотява и подмладява кожата, пъпките и пигментните петна изчезват. Не можем обаче просто да лепнем блокче върху лицето, тъй като козметичният шоколад не съдържа захари, а ценни натурални съставки.

Терапията за лице обикновено включва шоколадов почистващ лосион, пилинг гел и подхранваща маска. Студиата предлагат сладката терапия и за загрубели ръце, както и за изтощена коса.

Офертите за вкусния шоколадов масаж валят в сайтовете за колективно пазаруване. Цената е намалена от 70-80 до 20-30 лева. Сладките процедури за лице може да се намерят и между 10 и 15 лева.

Потапянето във вкусната шоколадова вана е за релакс и отпускане на всяко мускулче, след това е масажът. Препоръчва се обаче първо да се направи шоколадов пилинг на тялото, защото така по-лесно кожата ще попие ценните съставки.

Процедурата за цялото тяло отнема близо час без предварителен шоколадов пилинг. Вкусните разкрасявания не се препоръчват за диабетици и бременни, както и при проблеми с кръвното. Шоколадовата терапия плюс кафе за няколко седмици бели портокаловата кожа, а и сваля килца. Подходяща е за есента, тъй като възстановява кожата след продължителното излагане на слънце. Знае се, че шоколадът трупа и килца, когато се прекалява с него. За пристрастяването към лакомството е виновно освобождаването на допамин в мозъка – молекулата на удоволствието.

Но от удоволствието в шоколадовата вана човек излиза по-млад и по-усмихнат, зареден с енергия и покрит със сатенена кожа.

Любопитно
Край на чувството за вина – може да си похапвате какаовото изкушение без угризения, защото учените са установили, че редовната консумация на шоколад подпомага отслабването. Резултатите от изследванията показват, че хората, които си хапват често малки количества шоколад, имат по-малко телесни мазнини от тези, които не посягат към сладкото.

Експертите смятат, че калориите в шоколада не са като „нормалните” калории. Съставките в него карат метаболизма да работи по-усилено и това води до изгаряне на повече излишни мазнини.
Видът на шоколада не е уточнен в проучването, но тъмният шоколад с високо съдържание на какао и ниско на захар е за предпочитане, поясняват учените, тъй като в него се съдържат повече полезни антиоксиданти.

Американски учени пък твърдят, че шоколадът е по-полезен от много плодови сокове и може да се нарече суперхрана. Суперхраните са богати на антиоксиданти и вещества, които предотвратяват  увреждането на здравите клетки.

Изследователите установили, че черният шоколад на прах има повече антиоксиданти и полифеноли, които предпазват от рак и сърдечни заболявания. Учените сравнили проби от черен шоколад, какао, обикновен шоколад, плодови сокове и др., включително боровинки и нарове.

Изследването, публикувано в Chemistry Central Journal, доказва, че тъмният шоколад и какаото имат по-голяма антиоксидантна активност и повече флавоноли от плодовете.

Коментари