Публикация

Помощ! Акне...

Акнето е изключително разпространен кожен проблем както сред младежите, така и сред хората в по-зряла възраст.


Появява се най-вече на местата, богати на мастни жлези – лицето, гърдите, гърба. Само по себе си това заболяване не е тежко, но води до постоянна потиснатост, лошо самочувствие, депресия.

Най-много пациенти посещават дерматологичните кабинети в края на лятото, тъй като именно тогава акнето се задълбочава заради излагането на слънце или продължителната употреба на слънцезащитни кремове, нарушаващи баланса на Ph.

Акнето при момичетата се появява на 10-годишна възраст, като пикът на заболяването е във възрастта между 10 и 14 години. При момчетата заболяването се появява по-късно – от 14 до 19 години. Момичетата са с по-леко протичащо акне от момчетата. При възрастните от този кожен проблем страдат по-често жените.

Можем да разделим причините за възникването на акнето на вътрешни и външни. Към вътрешните се отнасят нарушение на хормоналния статус, в частност повишаване на нивото на мъжките полови хормони, наследствена предразположеност, нарушен имунитет.

Външните причини...
На първо място бактериите, които водят до развитие на асептичен възпалителен процес. Причина за поява на акнето са също системно прилагани препарати, които съдържат халогенни производни – йод, бром. Застрашени от това заболяване са и хора, които постоянно пият витамини от групата на В – В6, В12, Д, както и тези, които приемат кортикостероиди. Много важна външна причина са и контактните дразнители – масла, катрани, измиващи средства, неподходяща козметика, а също така психическото и физическото натоварване, което води до повишена мастна секреция.

Обикновено преди мензис и по време на овулация се получава засилена мастна секреция, появяват се малки и не толкова малки гнойни пъпчици. Това е свързано с хормоналния цикъл и с повишеното ниво на тестостерона при жените.

Никога?
Съществува така нареченото „поддържано акне”. Ако една жена дълго използва едни и същи козметични средства, които не са подходящи за нейния тип кожа или пък не са дерматологично тествани и не са хипоалергични, тя провокира постоянната поява на акнето. „Поддържано акне” се наблюдава и тогава, когато при появата на най-малката пъпчица жените се опитват да я премахнат. Това е една автоагресия върху кожата.

Има ли лечение?
Първо трябва да се определи клиничната форма на акнето, типа кожа и дермокозметичен продукт. Акнето има различни форми – може да бъде с преобладаване на черни точки, така наречените комедони, с наличие на гнойни пъпчици или възелчета. Това са леките форми, но когато има тежки възпалителения, с кисти, с инфилтрати, с фистули, те могат да доведат и до трайни белези. Акнето не е психичен проблем, но хората с тежка форма на акне изпадат в депресии.

Как се почиства лицето при наличие на акне?
В зависимост от вида кожа се ползват обезмасляващи и антибактериални лосиони, такива, които съдържат специфични съставки срещу акне.

Уместно ли е да се използва обикновен сапун за почистване на лицето?
Обикновеният сапун не е подходящ, защото има силно измиващо вещество, съдържа съставки, които биха дразнили и здрава кожа.

Какви лекарства се прилагат вътрешно при акнето?
Когато става дума за средно тежка към тежка форма, каквато имат тийнейджърите, е подходящо заедно с локалната терапия да бъде включено и вътрешно лечение с антибиотици за дълго време. Вече има антибиотици, които не са фототоксични и могат да се ползват през летния сезон и с доста по-кратък дозов режим, с ефект, който дава значително подобрение към трайно излекуване. Другата вътрешна терапия е хормонални препарати, които се прилагат само при жените. Има и трети вид, който се прилага само под лекарски контрол. Лечението на акне е строго специфично, включва и локална терапия, и вътрешна терапия, и една много добра хигиена, която трябва да бъде съобразена с типа кожа.

Има ли процедури, които препоръчвате да се правят в козметичните центрове?
Тези процедури са особено важни, когато трябва да направим корекция на белези, останали от акне. Това е медицински пилинг и абразио със специфична апаратура. За чистотата на кожата също се използва пилингът, но ако има гнойни пъпки, един пилинг би влошил състоянието.

Коментари