Публикация

Недоизлекуваните уроинфекции стават хронични

Интервю с проф. Димитър Младенов, уролог в УМБАЛ „Александровска”.


Проф. Младенов, какво отражение имат урологичните възпаления върху общото състояние на организма?
Възпалителните заболявания в урологията не са редки, предизвикват се от различни причинители и могат да обхванат цялата отделителна система, като се започне от бъбреците, пикочния мехур, простатната жлеза. Примерно възпалителните заболявания на бъбреците могат да бъдат предизвикани както от обща инфекция, попаднала в организма, така и от други фактори, които могат да я поддържат. Така например при камъни в бъбреците е налице калкулозен пиелонефрит, възпаление на бъбречния паренхим.

Жените особено често боледуват от цистит, възпаление на пикочния мехур. Това е лесно обяснимо, тъй като инфекцията може да попадне по десцендентен път – т.е. една обща инфекция може да засегне както всички органи, така и конкретно пикочния мехур, но тя може да възникне и по асцендентен път, от долу нагоре. Тъй като женската уретра е по-къса, по-широка, намира се много близо до влагалището, където има подходяща среда за развитие на бактерии, и оттам инфекцията лесно попада в пикочния мехур.

Установява ли се откъде е тръгнала инфекцията - при цистит да речем?
Много е трудно да се установи, защото една елементарна простуда при жената може да доведе до цистит, разбира се, и при мъжа, но по-често при жената. Също така и най-често при полов контакт. При мъжа при полов контакт инфекцията обикновено попада в простатната жлеза. Там също механизмът може да бъде по кръвен път, по лимфен път - една обща инфекция на организма - или по асцендентен път. Тоест при мъжа при полов контакт най-често инфекцията попада в простатната жлеза и се развива т.нар. остър простатит, който впоследствие, ако не бъде лекуван правилно, преминава в хроничен простатит.

С какъв причинител се срещате най-често?
Причинителите могат да бъдат много разнообразни, но най-често това са Ешерихия коли, стрептококи, стафилококи, може да е хламидиална инфекция, може да бъдат гъбички, кандида, може да е Трихомонас вагиналис. И затова правилният подход в тези случаи е не да се започне лечение на сляпо, „изстрел в тъмното”, а да се направи микробиологично изследване, да се види какъв е причинителят и да се започне съответното лечение.

Антибиотикът трябва да е в необходимата дозировка, да се приема достатъчно дълго време и трето - да бъде подходящ за установения причинител. Не се ли спазват тези принципи, ефектът от лечението е минимален. Затова пациентът трябва своевременно да търси консултация с уролог и да провежда точно предписаното му лечение. Пак се връщам на жените. Неподходящото облекло, особено за младите момичета се отнася, простуда на краката, на кръста винаги предразполагат към възникване на цистит.

Защо акцентирате толкова върху простудата, след като причинителят е бактерия?
Защото простудата намалява защитните сили на организма и той става по-възприемчив към евентуална тлееща бактериална инфекция. Освен лекарствата с активна субстанция, каквито са антибиотиците, има различни други препарати, представляващи извлеци на растителна основа, и съответно те могат, ако не да излекуват, да подпомогнат оздравителния процес.

По силата на какви качества?
Повишават защитните сили на организма, вкарват го в по-добра кондиция и подпомагат активното антибиотично лечение. И тук важи абсолютно принципът, че ако не помогнат, няма да навредят. Така че ние винаги съветваме нашите пациенти заедно с активните субстанции да приемат чайове, билки. Сред предлаганите на пазара е и новият продукт „Урокомфорт” на базата на американската червена боровинка.

Има ли предразположеност към уроинфекции и защо някои жени редовно страдат от цистит например?
Обикновено става дума за инфекция, която веднъж се е проявила, но може би не е доизлекувана своевременно и е активна. Тя се потиска в резултат на лечението, пациентката се чувства добре, но когато се появят отново предразполагащи фактори - по-влажно, по-студено време, - тогава най-често се обострят тези цистити. Освен това е много важно жената да ходи редовно на гинеколог, за да се елиминира инфекция от влагалището, която може да попадне в пикочния мехур.

При мъжете урологичният преглед е необходим във връзка с доброкачествената простатна хиперплазия и ранната диагностика на простатния карцином.

Коментари