Публикация

Българите - по-здрави от руснаците, по-болни от румънците

Американската агенция за финансово-икономическа информация Bloomberg представи рейтинг на държавите за здравословното състояние на жителите им.


 

Аналитиците са използвали данни от Световната здравна организация, ООН и Световната банка. За всяка страна, чието население е над 1 млн. души (145 държави), са били разработени два комплексни показателя. Първият включва продължителност на живота, детска смъртност, смъртност на населението при три възрастови групи (14 г., от 15 до 65 г. и над 65 г.), основни причини. Вторият показател отчита различните рискови фактори – ниво на употреба на тютюневи изделия и алкохол, процент на физически неактивното население, с повишено артериално налягане, ниво на холестерин и глюкоза в кръвта. Отчетени са и екологичните показатели, степента на имунизация на населението и др.
Според резултатите от изследването най-здраво е населението на Сингапур - 89,45 бала. Следват Италия, Австралия, Швейцария и Япония. В десетката влизат още Израел, Испания, Холандия, Швеция и Германия. Франция е на 13-о място, Великобритания на 21-о, САЩ на 33-о, Китай на 55-о, Русия на 97-о, а Индия на 103-о.

България е на 73-о място, което ни нарежда след румънците. В края на рейтинга са държавите от африканския континент Мозамбик, Чад, Конго, Лесото и Свазиленд.

 


 

Коментари