Публикация

Десетте заповеди на интернет общуването

Как да се държим във форумите, какво да пускаме в коментарите си, къде е границата, която ни разпъва между доброто възпитание, компетентността и откровената простотия?


Интернет етикетът, известен като нетикет, се заражда преди четвърт век, за да институционализира правилата на общуване в киберпространството и да ни предпази от конфузи и дори – от престъпления.

Когато си мислим, че срещу нас е само мониторът и оставаме анонимни за света, преди всичко не бива да забравяме, че ОТ ДРУГАТА СТРАНА СТОЯТ РЕАЛНИ ХОРА, които също като нас имат своите плюсове и минуси. Ние нямаме възможност да им налагаме мнението си чрез мимики и жестове, нито с интонацията на гласа си, които имат значителен дял при невербалната комуникация. Единственото ни средство за внушение са думите. Затова е най-добре да се поставим на мястото на човека отсреща и да отстояваме мненията си с аргументи, без да обиждаме или накърняваме чувствата му, независимо дали го познаваме или не. Не е прието да се държим грубо и непристойно, като си мислим, че си изкарваме яда върху горкия компютър. Щяхте ли да кажете същите думи, ако събеседникът ви беше срещу вас? Щяхте ли да понесете изражението на лицето му в реалния живот? Не правете на другите това, което не искате да правят на вас.

Друго важно правило гласи: ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ОБИЧАЙНИЯ СИ СТАНДАРТ НА ПОВЕДЕНИЕ. Нека не забравяме, че всяко наше съобщение може да бъде препратено на други хора и контролирането на процеса е невъзможно. Поведението ни трябва в максимална степен да отговаря на нашата личност и моралните и етични норми, които спазваме в реалния живот. Нека помним, че някъде там написаното остава и може да се върне като бумеранг срещу нас в най-неочакван момент.

Давайте си ясна сметка къде в пространството се намирате: Приемливото поведение в един форум, клуб или дискусионна група може да е недопустимо в друг. Затова, когато влизаме като гост или се регистрираме като потребител на ново място, нека „подушим наоколо” и да се опитаме да разберем хората, които вече са там. Преди да се включим активно, нека първо се убедим, че сме на правилното място. После да прекараме известно време в изучаване на старите теми и постинги и да разберем каква е атмосферата. Важно е да се запознаем с правилата и да ги спазваме, както и да формулираме правилно въпроса или мнението си, преди да постваме учтиво и любезно. От нас зависи това, което публикуваме, да е вярно, правилно и точно, но не бива да се предоверяваме сляпо на информацията, която четем. Опитните администратори съветват да не постваме късно през нощта или когато сме изморени, болни или сме имали “скапан и гаден” ден, защото това непременно ще се отрази на качеството на общуването ни.

Не забравяйте, че не сте център на света: Днес хората много ценят времето и личното си пространство. Не ги ангажирайте със себе си повече, отколкото темата заслужава. Уважавайте другите и не бъдете инатливо настоятелни да получите на минутата внимание или съвет – може той да се съдържа във вече публикувана тема. Не задавайте тъпи въпроси и не предлагайте теми, които не могат да се дискутират поради някакви причина. Често администраторите са претоварени и едва ли се вълнуват от вашите настоятелни  въпроси и емоционални изблици. Спазвайте правилата на форума, за да не заличат съобщението ви.

Дръжте страстите под контрол: Ние сме известни с това, че «силно любим и мразим» и често разпалено защитаваме позициите си без никакви задръжки. Разгорещените спорове в мрежата имат дълга традиция и нетикетът позволява това донякъде, но забранява сериите от сърдити и обидни бележки, които няколко участници мятат един срещу друг, защото те нарушават бонтона и пречат на дискусията в групата. Битките първо ни забавляват, но много скоро отегчават страничните наблюдатели. Това е некоректно монополизиране на пространството.
Представете се добре онлайн: Това е най-често засяганата тема по отношение на нетикета, защото немалко – дори добри професионалисти – „изгоряха” пред работодателите си заради провокативни снимки от купони или плажни веселия във Фейсбук и други социални мрежи. 

Като цяло нека имаме предвид, че във форумите се запознаваме с хора, които едва ли бихме срещнали случайно в реалния живот. И никой от тях не ни е виждал, поради което няма да бъдем преценявани по цвета на кожата, косата, очите, ръста, теглото или възрастта си. Ако не пускаме свои снимки, ще бъдем приемани само по качеството на написаното, което е предимство за всички, които обичат да изтъкват своята словесност. Затова нека не пропускаме, че владеенето на правописа и граматиката имат значение. Използвайте речници и онлайн редактори, за да стоите грамотно в пространството. Внимавайте и за съдържанието на написаното – не натрапвайте в постингите настроенията и крайните си мнения, особено политически или ксенофобски. Ясните и логични бележки са вашето предимство. Бъдете възпитани и любезни. Не се конфронтирайте и не търсете противопоставяне. Не употребявайте цинизми или ги „дописвайте” със звездички след първата буква – така всеки ще се досети какво имате предвид.

Блеснете със знания: Силата на киберпространството е в неговата многочисленост и компетентността на всеки участник, а не е място за губене на време от безделници, както се смята у нас. Умните отговори дори само на някои от десетките въпроси, които се поставят всеки ден, повишават количеството на световното познание. Помнете, че интернет беше създаден от учени, за да улеснява обмена на данни между тях и станете част от този процес. Не се страхувайте да споделите знанията и опита си, както и да обработвате и препращате на „свои хора” информацията, която ви се струва любопитна и интересна. Намерете си мястото, където ще бъдете полезни с експертното си мнение и професионализма си. От това може да произлезе и вашият бъдещ бизнес.

Не влизайте в личната територия на другите: Нали не ровите по бюрата на колегите си и в чантата на жена си? Тогава недейте да четете и тяхната поща. Известни са много случаи, когато това е разбивало семейни връзки или е водило до уволнение на любопитни служители.

Не злоупотребявайте: Системните администратори и други специалисти имат повече власт в киберпространството от останалите хора. Те знаят повече от другите и могат да бъдат изкушени, но това не им дава правото да четат личната поща на колегите си.

Прощавайте грешките на другите: Когато някой направи буквени или граматически грешки, задава глупав въпрос или пише ненужно дълъг отговор – бъдете толерантни. Не споменавайте непременно дреболиите и помислете два пъти преди да реагирате или да обявите „война”. Да имате добри обноски не означава, че имате разрешително да поправяте другите. Ако все пак решите, направете го любезно, на личния, а не на служебния мейл. Не съдете хората, приемете, че те толкова могат. Не бъдете груби и самодоволни, за да не станете пример за лош нетикет.


Любопитно

• Бъдете етични: Ако използвате софтуер, защитен с авторски права, платете за него. Това ще мотивира повече хора да пишат полезни програми и всеки ще бъде възнаграден за труда си. Платената сума няма да ви ощети много, но ще допринесе за дългосрочното развитие на киберпространството.

•  Погазването на закона е лош нетикет: Някои закони са твърде неясни или сложни, други правила тепърва се създават. Това не е повод да се изкушавате за непозволени действия в мрежата.

• Общи забранителни правила: В българското интернет пространство най-общо не се толерира писането на латиница и заместването на буквите с цифри и символи; пускането на мнения с расистка насоченост, както и теми, подклаждащи дискриминация, омраза и етническа нетолерантност; не се допуска псуване и използване на нецензурни думи и изрази; забранено е използването на порнографски материали, както и на аватари и подписи с порнографска насоченост.

 

Коментари