Публикация

Кампания за превенция на сърдечно-съдовите заболявания

Всяка година традиционно на 29 септември Световната кардиологична общност отбелязва Световния ден на сърцето.


Целта на този ден е да се повиши информираността на обществото за причините и рисковете от сърдечните заболявания, да се насърчат хората сами да контролират заболяванията и да ги профилактират като се хранят и живеят здравословно.

Всяка година близо 30% от всички смъртни случаи в света се дължат на ССЗ (над 17 милиона живота годишно). Ако ръстът в стойностите продължи - към 2030 г. над 23 милиона души годишно ще умират от сърдечни заболявания, което е повече от населението на Австралия.

Призивът на световната кардиологична общност е за добро познаване, ограничаване или избягване на рисковите фактори (прекомерна употреба на солени и мазни храни, недостатъчно движение, тютюнопушене, прекаляване с алкохол и др.), което може да отложи, да предотврати възникването на ССЗ, както и значително да подобри контрола им. Повлияването на рисковите фактори е от значение както за профилактиката на ССЗ, така и при вече проявено заболяване - да се подобри качеството на живот на засегнатите, да се запази работоспособността им, да се подобри прогнозата.

По повод Световния ден на сърцето, в приемно-консултативните кардиологични кабинети на ДКБ "Александровска" (поликлиниката) ще се проведат безплатни прегледи и консултации на пациенти със сърдечни заболявания на 29.09 (събота) от 9 до 12 ч. Направления по НЗОК не се изискват.

Телефони за предварително записване: 02/9230 249, 02/9230 586

Коментари