Публикация

Bodyflight - дава усещането за свободен полет без парашут

Икар вече не се нуждае от крила, за да полети. Преодолява гравитацията във вертикален въздушен тунел. Това е устройство, което изтласква въздушна струя нагоре с приблизителна скорост от 200 км/ч.


Технологията е открита преди около 40 години в Канада, в началото се е използвала за обучение на рейнджъри, после започват да тренират парашутисти, а сега вече просто предлага забавление.

Въздушния тунел позволява на търсачи на силни усещания да плуват във въздуха. Нарича се bodyflight. Силната въздушната струя изтласква и поддържа във въздуха тялото, което става леко като перце. Усещането се доближава до свободният полет преди да се отвори парашута.

Bodyflight  е чудесен начин за справяне със стреса, за прилив на енергия и положителна нагласа. Тялото получава желаната доза адреналин, а безопасността е гарантирана.

Във вертикалния тунел задължително има инструктор до всеки желаещ, както и човек, който контролира силата на въздушната струя. Прилагат се строги регламенти, за да се предотвратят инциденти. Децата трябва да са поне на пет години, за да полетят. Дебеланковците не са желани, освен ако не са и много високи. Бременни също. Но пък след раждането това е чудесен начин за преодоляване на следродилна депресия.

Хората със сърдечни заболявания и костни счупвания също не се допускат в аеродрумите. Полетът освен повечко адреналин, може да донесе синини и натъртвания.

Броят на хората, които могат да летят заедно по едно и също време се определя в зависимост от съоръжението. Но в аеродрумите могат да се забавляват цели групи.

Съоръжението от секретна технология вече се е превърнало в достъпна туристическа атракция в много традове по целия свят. Въздушните воаяжи могат да станат и оригинален подарък за всеки повод.

Bodyflight  е страхотна тренировка за сърцето и тялото, терапевтично и релаксиращо изживяване. За някои се превръща в начин на живот.

Най-близката до нас дестинация за подобни силни усещания е Златна Прага. Skydive Arena е аеродинамичен тунел от стъкло с диаметър 4.3 метра и обща височина от 14 метра. Туристите летят без опит и подготовка, но преди това се провежда инструктаж как да се контролира тялото в състояние на свободно падане. Всеки новак може да преодолее гравитацията за 3 минути срещу 1500 чешки крони (100 чешки крони са малко под 8 лева). Може да избере също 6 или 9 минути в тунела. Тричленно семейство може да лети 9 минути за 4350 крони, а група от 10 човека ще се забавлява половин час за 14000 крони. Летящите туристи се снабдяват с костюм, каска, очила и ръкавици. Подписва се декларация за здравния статус, а за мераклиите под 18 години е необходимо съгласието на родител.

Тунелът е оборудван със система, която позволява да се запише полетът като спомен от това уникално преживяване. Може да се лети по всяко време, тъй като тунелът е закрит.

Прага е желана дестинация за парашутистите, тъй като тунелът предлага отлични условия за усъвършенстване на уменията им. В този случай трябва да има собствено оборудване и доказан опит в тунел или скачане с парашут. Тогава в тунела може да се лети с часове при скорост около 250 км/ч.

Bodyflight  вече е набрал шеметна скорост сред ентусиасти от цял свят. И много често икаровците не летят просто за своята доза адреналин, а за благотворителни каузи. По този начин сега се събират дарения за дечица със синдром на Даун.


 

Коментари