Публикация

Подгответе се за грипната вълна

Интервю с проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.


Проф. Кожухарова, доста хора вдигнаха температура и започнаха да кашлят при застудяването, това грип ли е?
Не, това са респираторни инфекции, характерни за есента, но са причинени от други вируси, а не от грип. Понякога и те протичат с висока температура, но доста по-рядко от грипа дават значими усложнения.

Кога можем да очакваме грипната вълна?
Това никой не може да предвиди! Обичайно у нас тя настъпва през декември и януари, но сме наблюдавали и изключения. Това, което вече е ясно, са щамовете, срещу които ще ни защитават новите грипни ваксини. Целта е препаратите да бъдат осигурени в Северното полукълбо до края на септември, когато се препоръчва да започне имунизацията. Ваксините съдържат, както е обичайно, защита от три грипни щама. Единият е пандемичният грип, с който се сблъскахме за първи път през 2009 г. – А „Калифорния”  (H1N1), другият е А „Виктория” (H3N2), а третият е от групата B „Уисконсин”. Спрямо миналата година същият е само вирусът „Калифорния”.

Това означава ли, че няма да можем да разчитаме на защита, ако сме се ваксинирали през миналата година, а тази година пропуснем?
Хората, които са ваксинирани през 2011 г. или са боледували от „Калифорния”, имат някакъв остатъчен имунитет към него, но нищо не им гарантира, че няма да се заразят с другите грипни вируси, които според прогнозите на учените ще се разпространяват през зимата.

Не е ли рано още за ваксинация, няма ли да се изчерпи ефектът от ваксината до края на зимата?
Не е рано, нито има опасност ефектът да отмине. Имунитетът се изработва в организма за две до три седмици след поставянето на ваксината, затова е добре да не се чака началото на епидемията. Иначе по принцип няма краен срок за имунизиране. Стига между поставянето на ваксината и разпространението на грипа да мине достатъчно време.

Каква е причината още да няма трайна ваксина срещу грипа, която да те пази завинаги?
Причината е в самите причинители – грипните вируси. Те са доста изменчиви, при това за кратък период от време. Затова не може да се изработи трайна ваксина.

Защо грипът се смята за по-тежко заболяване в сравнение с обичайните настинки?
Характерна особеност на заболяването е, че често причинява сериозна интоксикация на целия организъм, както и допълнителни здравословни проблеми. При така наречените настинки няма особен риск от усложнения, докато грипът може сериозно да повали дори здрави и млади хора. Всяка година хора умират от грип дори и да не се разпространява нов пандемичен щам. Най-рисковите групи са на хронично болните, на възрастните хора и на малките деца.

Кои са най-честите усложнения?
Обикновено те са свързани с дихателната система, пневмониите са честа последица от грипа. Но и други органи не са застраховани. Наблюдават се различни по вид и тежест увреждания на централната и на периферната нервна система, сърдечно-съдови, бъбречни и други проблеми. Особено характерно е обострянето по време на грип на хроничните заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, ХОББ и др. Така пациентът се оказва под двойна атака – от една страна, грипът сам по себе си е доста неприятно заболяване, а освен това се влошава хроничният проблем.

Все още доста хора смятат, че грипът се лекува с антибиотици...
Това не е така. Антибиотиците не въздействат върху вирусите. Но разполагаме с друг тип медикаменти, които се наричат антивирусни препарати, които са в състояние да лекуват конкретно грипа. Друг е въпросът, че в хода на грипа често възникват бактериални усложнения, които вече се лекуват с антибиотици. Но всичко това е отговорност на лекаря.

Имат ли място антивирусните препарати като профилактично средство по време на епидемия?
По принцип биха могли да се използват, но проблемът е, че епидемиите обикновено продължават над един месец, а постоянният прием на антивирусни препарати е труден. По-правилно е човек да е ваксиниран, а ако е пропуснал ваксината и се разболее, да започне лечение с антивирусен препарат.


Коментари