Публикация

Светила на очната хирургия оперират в Благоевград

Националният консултант по очни заболявания – доц. д-р Ива Петкова и нейният екип, съвместно с МБАЛ „Пулс”, ще открият в Благоевград най-модерния рефрактивен център за лазерна корекция на зрението в Югозападна България.


Светилата на очната хирургия ще помогнат на първите пациенти от града да хвърлят очилата и контактните лещи, при това само за десетина минути.

Тези революционни операции се извършват благодарение на нов апарат, който е съкровище за очната хирургия, и придобивка за Благоевград. Апаратурата спокойно може да се нарече „очен робот”, тъй като сканира очите на пациента, след което данните се вкарват в лазера, за да бъдe резултатът съвършен.

Само за десетина минути с прецизна манипулация е възможно пълно възстановяване на зрението при късогледство, далекогледство, астигматизъм.  Първите операции с робота ще бъдат извършени от доц. д-р Ива Петкова, д-р Стефан Недев и д-р Миглена Методиева.

Лазерът работи със светлинен лъч и осъществява изключително прецизни корекции в роговицата с цел промени в начина, по който окото фокусира светлината.

„С апарата се извършват лазерни корекции на зрението, познати сред професионалистите като LASIK и PRK. Това са два метода, чрез които лазерът изпарява част от роговидния слой и по този начин коригира зрението. Неизменна част от манипулацията е предварителният преглед – апаратът прави топографична снимка на предната и задната роговидна повърхност. Това е много подробна, цветна карта на формата и контура на роговицата. Информацията от топографа се инсталира в лазера и служи за водене на процедурата и за  „изглаждане” на роговидните неравности”, обяснява доц. д-р Ива Петкова, в чиято клиника в столицата са извършени първите операции с такъв лазер.

В средите на очните хирурзи този вид операции са познати като еднодневна, бърза хирургия – само за десет минути, с местна капкова упойка, в един и същи ден, се третират и двете очи. Процедурата е безболезнена както по време на операцията, така и след нея. Пациентът губи по-малко време, отколкото при фризьор или в салон за маникюр. Затова манипулацията е идеална за всички хора страдащи от почти всички форми и степени на късогледство, далекогледство и астигматизъм, които не са променяли диоптрите си в последната 1 година.

До момента с подобен лазер, който съществува само още в два града в страната, е коригирано зрението на повече от 400 пациенти, предимно млади хора.

Коментари