Публикация

За антиоксидантите и бирата

Според ново изследване на Института по криобиология и хранителни технологии и Института за изследване и развитие на храните, българските видове пиво имат силна антиоксидантна способност благодарение на високото съдържание на полифеноли, които идват от суровините малц и хмел.


В изследването са анализирани 12 марки бира пилзенски тип, произведени от пивоварните в България и присъстващи на нашата трапеза.

Наред с познатите хранителни антиоксиданти – витамин С, витамин Е, селен и каротеноиди, пивото съдържа и други вещества, борещи се със свободните радикали, които не трябва да се пренебрегват. Направените проучвания сочат, че всички съставки в пивото, които имат антиоксидантна способност, се абсорбират в човешкото тяло. Така например феруловата киселина в българската бира е несвързана, което я прави 100% лесна за абсорбиране, докато само до 25% от тази киселина в доматите се абсорбира в човешкия организъм, тъй като е свързана с клетъчните стени.

Съдържанието на флавоноиди в изследваните проби пиво варира от 17,4 до 44,90 милиграма на литър. Съотношението между флавоноиди и полифеноли при три от бирите, бутилирани в РЕТ бутилки, е подобно на съотношението на тези съставки в много плодове и зеленчуци, включени в здравословния хранителен режим.

Антиоксидантната способност на пивото е най-ефективна, когато съдържанието на полифеноли в него е по-високо.

Съдържанието на здравословните вещества в пивото зависи от редица фактори - качествата на изходните суровини (ечемик и хмел), технологията за получаване на пивна мъст, технологичните параметри на ферментацията, използваните дрождени култури и др. Установено е, че основната антиоксидантна способност на пивната мъст и пивото се формира от използвания малц.

Например, клетъчните стени на ечемика съдържат антиоксиданта ферулова киселина. Допълнително, дозирането на хмела води до повишаване на тази способност. Ксантохумолът, съдържащ се в зърната на хмеловата шишарка, се смята за ефективно хемопревантивно раково средство в началната, поддържащата и прогресивната фаза на карциногенезиса. Той има и антипаразитна активност.

Изследванията на Института по криобиология и хранителни технологии и Института за изследване и развитие на храните потвърждават тезата, че пивото е необикновен комплекс от биоактивни вещества. Силни антиоксидантни свойства притежават полифенолите и флавоноидите, които заедно с витамините и ензимите допринасят положително за цялостната защитна система на организма.

Благодарение на балансираните, естествени съставки и антиоксидантите, съдържащи се в пивото, най-общо се смята, че умерената консумация на бира се включва в рамките на здравословния начин на живот.

Полезни съвети:
- консумацията на пиво над нормите за умерена употреба не носи допълнителни здравословни ползи, а, напротив, предизвиква сериозни вреди;
- здравословните предимства на умерената консумация на пиво не могат да бъдат повод да принуждаваме други да пият пиво, за да са по-здрави;
- умерената консумация на бира се отнася до пълнолетните, за малолетните алкохолът не е разрешен;
- по-добре пийте пиво с храна, отколкото на гладен стомах;
- по-добре консумирайте всеки ден по две стандартни питиета бира, отколкото два дни в седмицата по седем;
- комбинирайте пивото с други здравословни храни и физическа активност;
- за някои индивиди умерената консумация на пиво може да носи повече вреди, отколкото ползи.



Коментари