Публикация

Какво друго може да отключи инфаркт

Стане ли дума за инфаркт, повечето хора си мислят, че вината е на мазните храни и мързелуването пред телевизора.


Диетата и двигателната активност действително играят важна роля (не забравяйте и генетичната обремененост) за повишаване на сърдечно-съдовия риск, но има и други, по-общи фактори, които са свързани с проблемите със сърцето.

Ето някои неща, за които не би ви хрумнало, че имат потенциал да навредят на сърцето:

Местоживеене
Изследванията показват, че хората, които живеят в по-бедни квартали (населени места), са три пъти по-застрашени от сърдечно заболяване в сравнени с тези, които имат сходни доходи, образование и работа, но населяват по-богати общности. Според учените смяната на населеното място или квартала може да окаже положително въздействие върху здравето на сърцето.

Антибиотици
Съвсем скорошно проучване разкрива, че някои антибиотици повишават риска от сърдечен инцидент, особено при хора с кардиологични проблеми. Доказателствата не са били достатъчни, за да се спре употребата им, но е добра идея да се консултирате с вашия лекар за алтернатива, ако ви се налага да пиете антибиотик и имате проблем със сърцето.

Добавки с калций
Изследване, публикувано в Heart и обхванало 23000 души, показа, че хората, които приемат добавки с калций, са по-застрашени от сърдечен инцидент в сравнение с тези, които не пият този елемент на таблетки. Приемът с храната не оказва негативен ефект, допълват учените. Консултирайте с вашия лекар, тъй като други проучвания твърдят, че калцият предпазва сърцето.

Инфекция
Грипът и другите инфекции на респираторния тракт повишават риска от инфаркт 5 пъти през първите дни на боледуването. Причината: инфекциите могат да отключат възпаления, които да предизвикат инфаркт или инсулт. Противогрипната ваксина е от полза при избягване на риска от сърдечен инцидент, предизвикан от инфекция.

Псориазис
При някои пациенти с псориазис се наблюдава повишен риск от инфаркт, който може да бъде сравнен по сериозност с този при диабетиците. Според специалистите това автоимунно заболяване причинява хронични възпаления, които могат да предизвикат инфаркт.

Проблеми във връзката
Учените са стигнали до извода, че сърцето буквално страда от лошите отношения между партньорите. Негативните емоции във връзката могат да повишат риска от инфаркт с 34%.

Ниски нива на добрия холестерол
Проучване, обхванало близо 7000 души, разглежда връзката между добрия холестерол и сериозните сърдечни инциденти. Резултатите показват, че ниските нива на добрия холестерол се свързват с увеличаване на риска от инфаркт.

Бъбречни проблеми
Проучвания на пациенти в Холандия са установили, че проблемите с бъбреците са рисков фактор за развитие на сърдечен инцидент, дори ако тези органи нямат сериозно заболяване. Други учени са открили, че хората с хронична бъбречна болест са два пъти по-застрашени от инфаркт.

Градски живот
Натовареното ежедневие и тежкият трафик в големите градове са сред основните причинители на сърдечни проблеми. Като опасността се увеличава два пъти, независимо дали карате кола, колело или се возите в публичния транспорт. Хората, които живеят в близост до големи пътни артерии също са застрашени от инфаркт.

Заболяване на венците
Хората, които не се грижат за здравето на венците си, са с 25% по-застрашени от инфаркт в сравнение с тези, чиято устна хигиена е на високо ниво. Връзката между сърцето и венците е бактериите, които отключват хроничните възпаления в кръвоносните съдове.






 

Коментари