Публикация

Броколи и диабет

Изследователски екип е установил, че веществото сулфорафан, което се съдържа в броколито, предизвиква произвеждането на ензими, предпазващи кръвоносните съдове и намаляващи нивата на вредните вещества.


Смята се, че консумацията на зелеви зеленчуци, като броколи, намалява риска от инфаркт и инсулт – заболявания, които се предизвикват от увреждания на кръвоносните съдове. Известно е, че диабетиците са до 5 пъти по-застрашени от сърдечно-съдови заболявания.

Учените са отчели 73-процентно намаление на увреждащите кръвоносните съдове молекули, известни като „реактивни кислородни видове” (Reactive Oxygen Species - ROS) при повишена кръвна захар.

Хипергликемията може да предизвика трикратно увеличаване на тези молекули, което създава риск от увреждания на съдовете.

Установено е също, че сулфорафанът активира специфичен протеин в организма (nrf2); който предпазва клетките и тъканитe, като активира антиоксидантите и детоксикиращите ензими.

Проучванията насочват към възможността чрез елементи като сулфарофана да се помогне за спирането на болестните процеси в кръвоносните съдове при болни от диабет.

Коментари