Публикация

Сърцето се нуждае от здравословен начин на живот

Около 80% от смъртните случаи от сърдечни болести могат да бъдат предотвратени чрез профилактика и здравословен начин на живот, които Дружество на кардиолозите популяризира сред населението.


Президентът на Република България Росен Плевнелиев прие поканата на Дружество на кардиолозите да стане патрон на инициативата за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания в България с 20% до 2012 г. Това стана ясно в обръщение на президента до XIII Национален кардиологичен конгрес – един от най-големите научни форуми у нас, който бе открит вчера в Интер Експо Център – София в присъствието на близо 1500 участници и гости.

„Демографските предизвикателства превръщат съхраняването на здравето на българите в кауза от национално значение, която неуморно ще подкрепям и отстоявам. Особено важно е развитието на висока здравна култура сред подрастващите и младите. Ето защо смятам, че дейността на Дружеството на кардиолозите е незаменима предпоставка не само за уменията на специалистите в тази област, но и за изграждането на информирано общество, запознато с нуждата от профилактика и превенция на сърдечните заболявания”, се казва в обръщението на президента Плевнелиев.

Инициативата за намаляване на сърдечните заболявания в България, представи проф. Асен Гудев, председател на Дружество на кардиолозите. „Тревожен е фактът, че стойностите на преждевременна смъртност от сърдечни заболявания в България са двойно по-големи в сравнение с другите европейски държави. Около 80% от случаите могат да бъдат предотвратени чрез профилактика и здравословен начин на живот, които Дружество на кардиолозите популяризира сред населението – чрез публични кампании за Деня на сърцето, откриване на специализирани кабинети за превантивна кардиология и чрез сътрудничество с държавните институции”, заяви проф. Гудев. Той заяви още, че е необходимо да се изработят национални кардиологични регистри, които ще помогнат за по-добро сътрудничество между институциите.

На церемонията по откриването на XIII Национален кардиологичен конгрес присъстваха министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков, директори на болници, изтъкнати специалисти от страната и чужбина, представители на медицински учебни заведения и др.

„Сърдечните болести засягат голяма част от населението в активна възраст и това прави превенцията им социално, демографски и икономически значима и актуална тема”, заяви министър Атанасова.

Председателят на комисията по здравеопазване към НС д-р Дариткова благодари на Дружество на кардиолозите в България за усилията, които полага в борбата с ограничаване на тютюнопушенето – един от водещите фактори за развитие на сърдечни заболявания. Д-р Дариткова подчерта значимостта на наличието в програмата на Конгреса на обучителни лекции за професионалисти по здравни грижи (мнедицински сестри и общопрактикуващи лекари) като важен елемент от подобряването на квалификацията им.

Всички гости на XIII Национален кардиологичен конгрес изтъкнаха присъствието на водещи световни специалисти в кардиологията като проф. Дейвид Ууд (Англия), проф. Пол Армстронг (Канада), проф. Робърт Джуалиано (САЩ), проф. Герасимос Филипатос (Гърция), проф. Ева Суон (Швеция) и др. Те ще изнасят лекции и ще участват в дискусиите от програмата на Конгреса, който ще продължи до 7 октомври.

Коментари