Публикация

Стратегия за пълен портфейл

Подходът ни към дневните разходи е различен – един тегли от картата цялата си заплата наведнъж, друг си взема всеки работен ден по 5, 10 или 20 лева за вестник, кафе, закуска и обяд, транспорт и малки удоволствия.


Отделно харчим пари за спортни занимания и развлечения с приятели. И така 253-258 пъти в годината – работните ни дни, колкото са те средно в календара през последните няколко години. Какво ще кажете да посмятаме и за една година да спестим от няколкостотин до няколко хиляди лева, без да се лишаваме от нещата, с които сме свикнали? Ще ви се стори излишно и еснафско само на пръв поглед. Намерете си в мрежата симулатор за управление на личния бюджет и да видим дали ще ви убедим да се замислите, преди да извадите „дребни” пари за „дребен” разход.

Храненето навън
Сутрешното кафе от павилиона срещу офиса (0,40-0,90 лв.), закуската (0,40-2 лв.), вафла, сокче, минерална вода. Салата или сандвич за обед от супермаркета (1,50-3,50 лв.) или хапване с приятели в пицарията отсреща (3,50 лв. салата, 5-7 лв. пица, 2,50 лв. чаша вино), следобедно кафе и снакс набързо за още 2 лева. При нетен доход от 500-600 лева на месец, ние може да похарчим цялата си заплата за хранене навън.

Разумното решение: Когато помислите за портмонето си, ще помогнете и на талията. Разтваряйте кафето си от гранулат в офиса или вкъщи, а купеното от хипермаркета любимо 3 в 1 ще ви струва 20-30 стотинки пакетчето. Правете си прясно изцеден сок от плодове вместо консервирания в кутия. Ползвайте бутилка вода за многократна употреба и доливайте от голяма туба с помпа – освен икономично, това поведение предпазва природата от още пластмасов боклук.

Пазарувайте хранителните продукти по списък в голям магазин веднъж седмично, за да контролирате разходите и разнообразното си меню: в домашно приготвените салата и сандвич със сигурност ще елиминирате маргарините и майонезените сосове. Освен това така реално можете да намалите процента на разходите си за храна (най-сериозното перо) през месеца, а спестената сума годишно може да е от 774 до 2580 лева. Първата сума икономисвате, ако намалите дневните си разходи в работните дни дори само с „нищожните” 3 лева.

Всекидневният транспорт
Разходите за транспорт според статистиката формират една десета от дохода ни. Даваме обикновено по толкова за месечна карта или бензин на колата. Това ни струва средно 2-4 лева на работен ден. Другите разходи по поддръжката й и ползването на такси допълнително опразват портмонето с толкова, колкото се налага или можем да си позволим.

Разумното решение: Ако живеете само на няколко спирки от работното си място, ходенето пеша може да е много по-тонизиращо за духа и тялото ви. Ако сте по-далеч, намерете си спътници в същата посока, за да си поделяте разходите за колата. Хората по света отдавна практикуват споделеното пътуване, за да облекчат бюджета си. Накрая, като теглите чертата на всичко похарчено за транспорт, да икономисате само от три до пет лева на ден от общия транспортен разход означава за една година да не сте похарчили още 774-1290 лева.

Ходите ли на фитнес?
Да, от понеделник, само че не този. Обикновено след новогодишните празници или в началото на учебната година си купуваме карта с месечен или годишен абонамент за фитнес, сауна, басейн и се заричаме, че този път ще посещаваме редовно заниманията. Според волята ни (и безпощадните статистици) това трае от 3 седмици до 3 месеца. След това идват оправданията, а вече сме похарчили между 30 лв. за един месец и 600 лв. за година.

Разумното решение: Щом досега не сте били редовни в спорта, няма и да станете тепърва. Изберете безплатните начини за поддържане на тонуса, като  по-продължителни разходки в парка и планината или комплекси от упражнения пред телевизора. Не се самозаблуждавайте: похарчените за клубна карта пари няма да ви направят шампион.

Водете екологично домакинство
Според изследванията харчим поне по 50 лева на месец на човек от домакинството за комунални разходи. Те скачат до тавана през зимните месеци, когато се отопляваме, а вече и през лятото, когато се охлаждаме с климатици.

Разумното решение: Ако сменим главата на душа с по-модерна (със струя под налягане) и не пълним ваната през вечер, ще намалим сметката за вода с няколко лева месечно. Инвестицията в енергоспестяващи крушки, които са дълготрайни и се намират на промоция на изгодни цени, намалява консумацията на електричество от осветление до 80 на сто на месец. Таймерите на домашните отоплителни уреди позволяват да се греем по график, и то само когато сме у дома. По този начин можем да съкратим още много пари от годишните сметки.

Разходи, без които не можем
Безразборните покупки на ненужни вещи, дрехи и козметика, маскирани като „антистрес терапия”, както и всекидневното посещение на кафенета и заведения често изкарват бюджета ни от контрол. Ставаме жертви на намаления и промоции и се оправдаваме, че съответната вещ „струва само” няколко лева. Не се заблуждавайте: и левче на ден да е, пак олеквате на месец с двайсетина лева.

Разумното решение: Когато толкова много ви се иска да харчите, за да се успокоите, давайте парите на самотен възрастен или болно дете благотворително. Така ще изпитате по-голямо удовлетворение и ще добиете по-хубави мисли. Купувайте билети за кино и концерти за „по-евтините” часове през уикенда и при предварителни продажби и така ще си позволите удоволствие, без да се изръсвате много.

С приятелите и колегите можете да си направите график за гостуване по домовете на стария добър „купонен” принцип, когато всеки носи определените предварително храни и напитки за почерпката на цени от магазина. Или да излизате само на питие след работната седмица и след вечеря у дома. Тези разходи могат да варират от 50 лева месечно до безкрайност – според финансовите ни възможности и желанието да се „лекуваме” чрез харчене.

Опитайте се да продължите упражнението и сами да си направите разчета на тези лични разходи, които на пръв поглед са недостойни за обсъждане. В посочените примери те могат да варират до няколко хиляди лева годишно. Сами ще прецените доколко те си заслужават. Годишната спестена сума може да послужи за подобряването на качеството на живот, за нова домакинска техника, за мечтани подаръци, инвестиция в обучение, преобзавеждане на стая или пътешествие.

Може да се изразходва в останалите, празнични дни на годината, когато е най-неприятно да останеш без пари заради лошото им управление. Консервативното ни отношение към всекидневните разходи изисква само малко дисциплина и затворен цип на портмонето, без да се налага да се лишаваме от приятните неща, с които сме свикнали.

Коментари