Публикация

Семинар по лапароскопска хирургия с международно участие

За първи път у нас се организира семинар-обучение по лапароскопска хирургия. Форумът ще се проведе на 9 и 10 октомври в аудитория „Янко Добрев“ на Втора хирургия на УМБАЛ „Александровска“.


Официалното откриване е на 9 октомври, вторник, от 9.00 часа.   

Амбицията на форума е да очертае тенденциите в развитието на лапароскопската хирургия, както и да даде старт на идеята за превръщане на Втора хирургия в референтен център на Европейското училище по лапароскопска хирургия. Обучението се организира от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска”, съвместно с университетската Катедра по Хирургия, Европейското училище по лапароскопска хирургия и Българското хирургическо дружество. Участие във форума ще вземе един от водещите световни хирурзи в тази област  д-р Джовани Дапри от Белгия.

Доцент Георги Тодоров, неговият екип и белгийският лекар ще демонстрират на живо специфични техники на лапароскопско лечение пред аудитория от специалисти от цялата страна, представяйки чуждия опит в няколко пилотни за България операции. Една от демонстрираните техники ще бъде за премахване на стомаха на пациент с карцином. Ще бъде извършена също демонстрация и на лечение на диафрагмална херния пред от¬вор в коремната стена, както и отстраняване на жлъчка през отвор до пъпа.

 

 

Коментари