Публикация

Как да се погрижим за кожата при епилиране

Обезкосмяването днес е толкова естествено, колкото неестествено е, ако не го правиш. Често обаче се сблъскваме с неприятни обриви и враснали навътре косъмчета, в пъти по-неприятни естетически от окосмяването.


Това е така, защото пропускаме да се погрижим за кожата си преди и след процедурата. Забравяме да отчетем факта колко важно е това.

Добре е да се съобразим с няколко неща преди епилирането. Първо, не го правете по всяко време. Хормоналните промени оказват влияние върху чувствителността на кожата. Например когато сме в месечен цикъл, циркулацията на кръвта се засилва. В резултат кожата е по-чувствителна, което прави агресивното епилиране по-болезнено.

Ако ситуацията не търпи отлагане, може да ползвате някой от по-щадящите методи за обезкосмяване. Подходящ за чувствителната кожа е крем депилатоар. Ефектът не е така дълготраен като от коламаска или епилатор, но защитава деликатната дерма. Ако кожата ви е зачервена или раздразнена, не я епилирайте. Първо се погрижете за обривите и раничките.
Ексфолирането преди обезкосмяване има множество предимства. От една страна, премахва мъртвите клетки, от друга, предотвратява врастването на косъмчета. По този начин ще се радвате на по-нежна и гладка кожа и по-ефикасно епилиране.

Можете да избирате между ексфолиант, четка за тяло или ексфолираща ръкавица. За нормална кожа може да използвате лек ексфолиант ежедневно. При чувствителна кожа процедурата не бива да се прави по-често от 1-2 пъти седмично. Четката за тяло може да използвате със същата честота. Масажирайте тялото с кръгови движения  в посока към сърцето. Това подобрява кръвообращението, стяга кожата и дори намалява целулита.
Що се отнася до грижите след епилиране, задължително е да възстановим хидратацията на кожата. Това подобрява гъвкавостта й и предпазва от врастване на косъмчетата.

На ваше разположение в аптеките са специални мазила, които да ползвате един път седмично, за да предотвратите растежа на космите навътре. Използвайте тези, които са с алое вера или бадем. Те успокояват, подхранват кожата и предотвратяват появата на неприятни обриви.

Можете да приготвите подобно мазило и в домашни условия. Смесете 240 мл сок от алое вера с 20 капки етерично масло от лавандула и 10 капки етерично масло от розмарин. Изсипете сместа в пулверизатор и разбъркайте добре, преди да нанесете върху чиста и суха кожа. След това нанесете обичайния си лосион за тяло, като за епилираните участъци е добре да ползвате такъв на растителна основа, за да подхрани добре епидермиса.

В случай на по-тежка кожна реакция използвайте някой от противовъзпалителните кремове, предлагани в аптеките. Но имайте предвид, че използването на подобен крем не бива да е с по-голяма продължителност от 2 седмици, тъй като изтънява дермата. Ако ви е необходимо бързо решение за справяне с неприятния обрив, нанесете студен компрес върху него. Това ще реши проблема временно.

Хората, чиято кожа е предразположена към врастване на косъмчета, могат да ползват в малки количества препарати на бензоил пероксидова основа. Първо, те не позволяват на фоликулите на косъма да останат в капан под кожата, предизвиквайки по този начин появата на малки пъпчици. Освен това имат антисептично действие, което намалява възпалението.




Коментари