Публикация

История в снимки: 8 неща, които убиват сексуалното желание

Не се радвате на редовен сексуален живот? Не сте единствени – съвременните жени разполагат с по-малко време за секс от предишните поколения. Учените наблюдават изграждането на тенденция за увеличаване на браковете (двойките), в които все по-рядко има сексуални отношения.


Редовният сексуален живот е полезен за здравето. Той може да задоволи всякакви емоционални и физико-интимни нужди и помага на партньорите да останат близки, твърдят учените.

Тогава на какво се дължи сушата в спалнята? Може да обвините липсата на време, но има цял куп други причини- от напълняване и предменупауза до технологично претоварване в спалнята.

-brr-

Леглото вече не е секси. Леглото трябва да се използва само за секс и спане. Защо тогава хората все по-често канят трети участник в спалнята – лаптоп, телефон, телевизор... Всички неща, които отвличат вниманието, могат да доведат до безсъние и нередовен сексуален живот. Трудно се влиза в интимен контакт с партньора, ако той се крие зад вестника или гледа криминален трилър. Решение: Най-малкото, което може да направите, е да обявите спалнята за зона без технологии. След това пренаредете приоритетите си по важност и дайте на секса мястото, което заслужава.

-brr-

Някои лекарства пречат на либидото. Оралните контрацептиви съдържат естроген, който увеличава производството на протеин, наречен секс-хормон-свързващ глобулин (SHBG), който улавя тестостерона. Това влияе на либидото. Други медикаменти, които пречат на сексуалното желание – лекарства за намаляване на кръвното налягане, срещу тревожност и киселинен рефлукс, както и антидепресантите.
Решение: Посъветвайте се с вашия лекар за страничните ефекти, свързани с либидото,  на всички лекарства, които приемате. Може да опитате и други контрацептивни методи.

-brr-

 

Този луд, забързан живот... Прекарвате дните си в работа, готвене, чистене, грижи за семейството... Хроничният стрес от модерния начин на живот може да предизвика редица хормонални промени, които да внесат хаос в сексуалния живот. Друга съвременна пречка пред редовния секс е технологичния прогрес. Около нас винаги има някаква джаджа, която пиука и изисква пълното ни внимание – телефон, компютър...

Решение: След като спонтанният секс не влиза в програмата ви, трябва да внесете някои промени. Използвайте релаксиращи техники, които да ви настроят романтично и забравете имейлите поне за няколко часа.

-brr-

Не харесвате видяното в огледалото. Много жени не са склонни да експериментират в секса, ако не харесват тялото си. Обществото е възприело определени образи за секси и всички лъскави корици и реклами внушават, че трябва да изглеждаш по определен начин, за да правиш хубав секс. Решение: Специалистите препоръчват открит разговор – попитайте партньора си какво харесва в тялото ви, комплиментите винаги ще ви накарат да се чувствате по-добре. Не подценявайте обаче позитивните ефекти на отслабването. Ако имате проблеми с теглото, намаляването на няколко килограма ще се отрази положително не само на либидото ви.

-brr-

Предменопаузата е на прага. Идва период в живота на жената, когато хормоналните нива променят стойностите си, а естрогенът значително намалява. Това води до физиологични промени, които могат да намалят желанието за секс. Интимните зони не са толкова добре овлажнени, което води до болезнени сексуални преживявания. Горещите вълни също не помагат.

Решение: Говорете с вашия лекар за възможностите за нормализиране на сексуалния живот чрез различни хормонални терапии и други методи. Лубрикантите също са от полза.

-brr-

Партньорът отказва секс. Вие може да имате желание, но партньорът ви да не е на същата вълна. Мъжете, които не искат да правят секс, обикновено изпитват някакви емоционални или физиологични проблеми. Друга причина може да се дължи на скука или монотонност в секса.

Решение: Комуникацията е в основата на добрите сексуални отношения. Без скандали обаче. Ако мъжът не иска да прави секс, причината може да се крие в здравословен проблем. Консултирайте се със специалист.

-brr-

Депресия. Лошото настроение и депресията вредят сериозно на сексуалното желание. Никой не казва, че трябва да сте щастливи постоянно, но в тези моменти жените имат навика да се изолират и затварят в себе си. Това може да увреди и най-здравата връзка. Антидепресантите може да развеселят тъмните ви мисли, но има опасност да се сбогувате с оргазмите.

Решение: Ако лошото ви настроение не минава, потърсете лекарска помощ.

-brr-

Играчки в леглото. Изследвания показват, че все по-често жените посягат към вибратора в шкафчето, отколкото да влагат усилия в истински сексуален акт. Секс играчките не са проблем, стига да не се пристрастите към тях.

Решение: Ако вибраторът ви задоволява по-добре от вашия партньор, поговорете с него да разпалите страстите в спалнята. Ако вече сте се пристрастили към секс играчките, поговорете с психолог, който ще ви помогне да разрешите проблемите във връзката ви.

Коментари