Публикация

Ваксини и специални препарати пазят от грипа

Интервю с акад. Ангел Гълъбов, Институт по микробиология към БАН.


Акад. Гълъбов, излезе информация, че през зимата идва грип-мутант, какво да очакваме?
Думата „мутант” плаши хората, но фактически всеки нов грипен щам възниква чрез мутация. В случая става въпрос за нов вариант на грипния вирус А (H3N2), който даде нормална грипна вълна в Австралия, Нова Зеландия и региона. Този щам е нарeчен „Виктория” и се явява продължение на циркулиращия през миналата година вирус „Пърт”. По принцип вирусът А (H3N2) е причинител на над 90 на сто от всички грипни заболявания след голямата хонгконгска пандемия през 1968 година.

След като основно този тип вирус ни разболява от 44 години, защо не се направи трайна ваксина срещу него?
Защото повърхностно разположените върху вируса белтъци хемаглутинин и невраминидаза мутират постоянно и неограничено във времето. Затова се налага всяка година да се изработват специфични ваксини, съобразени с тези мутации.

Само гриповете с екзотични имена ли причиняват жертви?
Нищо подобно! У нас около 1700 души годишно умират от грипа и неговите последствия, дори при нормална сезонна епидемия. Най-застрашените групи са на хората над 60-65 години, хронично болните и малките деца. Сезонният грип е главният враг. За сравнение ще посоча, че така нареченият „свински грип”, който причини последната пандемия, беше с поне 10 пъти по-ниска смъртност, отколкото сезонните грипни вълни. Проблемът на този грип беше, че поразяваше деца, млади хора с някакъв подлежащ здравословен проблем и бременни жени, при това в края на лятото, което не е типично за България.

Защо водещи специалисти се събрахте в Парламента по повод на грипа?
Целта беше да се върви постепенно към безплатно ваксиниране на възрастните хора, малките деца и рисковите контингенти. Защото грипът има и много сериозен икономически аспект. Всяка година епидемиите струват на държавата над 80 милиона лева. Много по-изгодно е да не допуснеш дадено заболяване, отколкото след това да го лекуваш. Да не говорим за ползите за отделния човек, ако се предпази от грип. Вече има модернизирани ваксини, които се прилагат интрадермално с почти микроскопична игличка и особено при възрастните хора дават по-добър резултат.

Смятате ли, че вече е ясен правилният подход при заболяване от грип?
За съжаление, все още има доста неразбиране и инерция при лечението на грипа. Липсва специален курс по вирусология в медицинските университети, в който да се обясняват особеностите на отделните причинители на вирусни инфекции. Първите симптоми на грипа не се причиняват от дихателната система, където се размножава вирусът, а от едни токсични вещества, които са продукти на оксидативния стрес, възникващ при заболяването. Увреждат се най-малките кръвоносни съдове в тялото – артериолите и капилярите и затова страда целият организъм. От там идва високата температура, втрисането, болките в ставите и мускулите, силното главоболие. В началото няма кашлица и хрема.

Какви грешки се допускат в лечението?
Например предписването на антибиотици в първите дни от заболяването. А правилният подход при грипа е комплексен - в пет стъпки. Болният трябва задължително да си остане у дома. Започва се с химиотерапевтик, насочен конкретно срещу грипния вирус!

В България откога се прилага специфично лечение срещу грипа?
След като от Русия се внесе римантадина преди много години. Това лекарство беше открито в САЩ, но те не направиха технология за масово производство. Един латвиец създаде технологията и препаратът стана достъпен у нас. След това и Щатите започнаха да произвеждат римантадин под името флумадин. По-късно се откриха и инхибиторите на невраминидазата.

Кои са другите стъпки в лечението?
След химиопрепаратите идва борбата с оксидативния стрес чрез антиоксидантите  витамин Е (след пубертета) и витамин С. Третата стъпка е имуномодулатор, съдържащ екстракти от ехинацея, бял кедър и диво индиго. Следващата стъпка е приемът на антибиотик, ако лекарят открие бактериална инфекция. И на последно място са симптоматичните средства срещу болките, температурата и кашлицата.


Коментари