Публикация

Ако детето кашля...

Интервю с д-р Анелия Ананиева, общопрактикуващ лекар, Плевен.


Д-р Ананиева, може ли само простуда да причини т.нар. простудно заболяване?
Под простуда родителите обикновено разбират състояние, при което децата са с хрема, кашлят, имат общо неразположение, в някои случаи и температура. И казват – пи студена вода, стоя на течение, не беше добре облечено... 

Простудата обаче не е причина, тя е предразполагащ фактор за понижаване на съпротивителните сили на имунната система. Тогава нормалните микроорганизми, които поселяват дихателния тракт, се превръщат в болестотворни. Простудата благоприятства по същия механизъм и оцеляването на попадналите в организма циркулиращи в околната среда вируси. Разбира се, по-силната имунна система се справя по-добре. При децата, особено във възрастта между 1 и 3 години, тя все още се изгражда.

Честото боледуване на децата винаги ли е повод за тревога, или е част от това изграждане на имунитет?
Първо разпитвам родителите подробно, защото не всяка хрема, с която се справят и сами, трябва да се взема предвид. Има граници – зависи от сериозността на заболяването, от възрастта на детето... Примерно един път в месеца, ако има някакво леко заболяване, не е проблем. Но при много честото боледуване обикновено педиатърът търси причина – нерядко това е трета сливица, може да има имунологични заболявания и т.н. Съществува например медицински критерий - ако 4 пъти за година има гнойна ангина, това е индикация за отстраняване на сливиците. Подходът е индивидуален. Това е възможно, когато се познава не само конкретният пациент, но и семейната среда – аз знам при кого мога да бъда спокойна и при кого трябва да търся причината за честите инфекции.

Родителите много се плашат от продължителната кашлица, а тя при децата не е рядкост.
Ако самолечението е предпочетено, може от банален, лек катар на горните дихателни пътища да се получи нещо по-сериозно. Ако кашлицата продължава повече от седмица, ако се променя характерът й, общото състояние на детето не е добро, консултацията с лекар не бива да се отлага. Обикновено заболяванията започват със суха кашлица, която целим да „втечним” с лечението и да се отхрачат секретите, да не се задържат в бронхиалното дърво.

Така че и характерът, и продължителността на кашлицата са важни и не бива да се пренебрегват като показатели.

При малките деца много често първо започва хрема и кашлицата се дължи на стичането на секретите към гърлото, особено в легнало положение – обикновено през нощта и сутрин. Всъщност кашлицата е един защитен механизъм, изхрачват се секретите. Но критерий за нас е общото състояние на детето - не толкова температурата, колкото апетитът, дали е бодро, или му се лежи повече и т.н.

Каква е първата реакция при кашлица?
Аз съм обучила моите пациенти първо да преценят какъв е характерът й – суха, влажна, дневна, нощна, спастична, и при добро общо състояние на детето обикновено препоръчвам билков сироп – Ен Ти Тус например дава много добър ефект и го използвам от доста години. Приятен е на вкус, децата го харесват, а за възрастните има вече и капсули. Целта му не е да потисне кашлицата, а да подпомага отхрачването на втечнените секрети. Ако след 2-3 дни кашлицата се задълбочава, детето е отпаднало и не се храни – тогава родителите трябва да се обърнат към специалист, който ще прецени има ли възпаление, необходимо ли е друго лечение. Но обикновено започваме със симптоматични средства.

Какво е мястото на закаляването, ако искаме децата да не „лепват” всеки циркулиращ наоколо вирус?
Казвам на майките – закаляването и профилактиката са най-важни за всеки жив организъм. И акцентирам в моята практика специално върху това. Все още съществува отживелицата да се обличат прекалено децата, с шалове през устата, да се претоплят, да не се извеждат редовно през зимата. Стремя се в моята практика да се преодолява този много дълбоко вкоренен страх от простуда и като резултат - изнежването на децата, както казва народът. Тук има роля и здравната култура в семейството.

Какви условия в дома подпомагат по-бързото излекуване?
Обичайната температура в дома, често проветряване, въздухът да не е сух и застоял. Винаги при кашлица препоръчваме инхалация – вдишването на водни пари разширява бронхите и втечнява секретите. Също е важно да се приемат по-голямо от обичайното количество течности – разбира се, не газирани, а предимно билкови чайове с мед и лимон. Не бива да се спират разходките навън, но да се избягва контактът с други деца, понеже предаването на инфекцията става по въздушно-капков път. Детето не бива да посещава детската градина, за да не зарази други деца – това е честа практика.


Коментари